IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Живот
19:45 | 20 септември 2017
Обновен: 19:12 | 26 април 2024

Злоупотребата със сол също крие риск от диабет тип 2

Това сочи ново проучване

По материала работи: Ставри Таргов
Злоупотребата със сол също крие риск от диабет тип 2

От диабет в двете му форми – тип 1 и тип 2 – боледуват около 300 милиона души по света, включително повече от 500 хиляди българи. Повече от 95% от диагностицираните пациенти са с диабет тип 2, известен и като придобит, или старчески диабет.

 

Означава се така, защото се развива вследствие на странични влияния на средата, а прекомерната консумация на захарни изделия е основният предразполагащ фактор.
 

Скорошно проучване на научен екип от Стокхолм (Швеция) обаче представи интересни данни за неподозирано силното влияние на още редица фактори върху риска от развитие на диабет тип 2.

 

Един от тези фактори, будещи най-сериозен интерес, е готварската сол (натриев хлорид). Оказва се, че прекомерната консумация на сол може да се нареди сред най-мощните фактори провокиращи захарна болест.
 

Данните за влиянието на готварската сол върху риска от развитие на диабет тип 2 са представени на годишната среща на Европейската Асоциация за Изучаване на Диабета (EASD).
 
В основата на зависимостта между диабета и консумацията на сол е едно ключово действие на натриевия хлорид в организма ни.

 

Той влияе силно на инсулиновата резистентност на клетките и може да наруши способността им да приемат инсулин за усвояване и преработка на глюкозата (кръвната захар), доставена им от кръвта. В такива случаи голяма част от глюкозата остава да циркулира в кръвта, неусвоена от клетките. Установява се трайно висока кръвна захар, т.е. развива се диабет.
 

Препоръчителният дневен прием на сол, който се счита за безопасен за здравето, е около 6 грама, т.е. приблизително 1 чаена лъжичка. С тази доза се осигурява здравословната дневна доза от около 2.4 грама натрий.

 

Проучването на шведските учени показва, че повишаването на консумацията на сол със само 1 грам дневно за период от няколко месеца респективно повишава риска от диабет тип 2 с около 43%.
 

Посочените данни имат огромно значение за подобряване превантивните мерки срещу развитие на диабет тип 2 във всяка възраст, особено при хора, които са генетично предразположени към развитие на заболяването.
Puls.bg

 

Коментари

Новини Варна