IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Живот
16:30 | 21 септември 2017
Обновен: 19:13 | 26 април 2024

Съкровището от Хималаите или супер антиоксидантът Годжи бери

Източник на витамин C, А, B, ликопен, стероли, фибри, полизахариди, зеаксантин и много минерали (селен, желязо, цинк, калий, калций и др.)

По материала работи: Пламен Янков
Съкровището от Хималаите или супер антиоксидантът Годжи бери

Годжи бери, императорско плодче, китайска шипка са само част от имената на това хималайско растение. 


Древна китайска легенда разказва за билкар – Ли Чинг-Юн, който живял цели 256 години, в неговото меню присъствало именно растението Годжи бери.


Днес ние познаваме растението като супер храна, мощен антиоксидант и източник на витамин C. Освен това то е източник още на витамин А,B, ликопен, стероли, фибри, полизахариди, зеаксантин и много минерали (селен, желязо, цинк, калий, калций и др.)


Годжи бери в помощ на зрението - изключително подходящ при нощна слепота. Съдържанието на лутеин и зеаксантин предпазват очите от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи и пораженията, които нанасят – катаракта, дегенерация на макулата. При изследване се намира, че при редовен прием на 15 г плод в продължениена 28 дни, значително се покачват нивата на зеаксантин.


Ликопентът в растението придава не само червения му цвят. Като силен антиоксидант той предпазва сърдечносъдовата система от оксидативен стрес.


Фитостеролите (бета-ситостерол) в плодовете понижават нивата на холестерол и подпомагат подържането на нормални нива на кръвното налягане.

 

Съдържанието на цинк и витамин C Подпомагат подържането на здрава имунна система.


Редовният прием на Годжи бери подобрява настроението. Доказана е връзката между състоянието на организма и доброто настроение. Това до голяма степен зависи от храната, с която се храним. Плодовете Годжи съдържат витамини от група B - важни за дейността на мозъка. Тиаминът играе важна роля в храненето на невроните. Доказано е директното влияние на ниацина върху настроението, действайки заедно с моно- и полизахаридите те са основен източник на енергия за мозъка.


Годжи бери е богат на фибри, минерали и витамини. Именно за това, приеман заедно с балансирана хранителна диета в подходящи дози, подпомага свалянето на излишните килограми. Редица проучвания показват видими резултати при хора с наднормено тегло, които са били на диета с включен плод Годжи бери. Видими резултати са наблюдавани след 30 дни.


Здравословни дози от сушения плод са 20-50 г дневно. Разпространена форма е сокът от Годжи бери. В този случай дозата е между 50 и 100 мл дневно.


В източната кухня плодовете Годжи се използват за приготвяне на много ястия – меса, супи салати др.

puls.bg

Коментари

Новини Варна