IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Живот
21:32 | 26 септември 2017
Обновен: 17:00 | 22 март 2024

Нов вид възобновяема енергия предлагат учени

Естественият процес на превръщането на течности в пара може да се използва

По материала работи: Слав Велев
Нов вид възобновяема енергия предлагат учени

Учени откриха, че изпаряването - естественият процес на превръщането на течности в пара, може да бъде нов вид възобновяем енергиен източник, предаде Ройтерс, цитирана от БТА и Дарик.

 
Екип от Колумбийския университет в Ню Йорк обяви, че изпаренията от езерата и резервоарите в САЩ могат да генерират почти 70% от произвежданата в страната енергия, и да спестят трилиони галони (1 галон е приблизително равен на 3,8 литра) вода на година.

 
Вятърната и слънчевата енергия все повече се използват като алтернативи на изкопаемите горива, но складирането на възобновяема енергия през нощта, когато няма слънце, и при спокойно време без вятър, остава трудно.

 
"Изпаряването може да продължи през деня и нощта, защото водата задържа топлината", каза проф. Озгур Сахин от университета.

 
Производството на електричество се осъществява с гъбести материали, които задържат изпаренията от покрити водни източници. Материалите увеличават размерите си, колкото повече попиват. След това, когато се премахне покритието над водната повърхност, те изсъхват и стават по-малки. Тази промяна в размера може да бъде използвана за производството на електроенергия.

 
Машината, която се използва по време на процеса, може да намали естественото изпаряване и да бъдат спестени големи количества вода, които се губят в процеса. От това ще се облагодетелстват най-вече зоните с периоди на засушаване.

 

Опитът засега е правен само в лабораторни условия.

Коментари

Новини Варна