IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Живот
13:10 | 21 октомври 2017
Обновен: 19:56 | 26 април 2024

Печените кестени са много полезни

Термичната обработка не намалява ефекта от тях

По материала работи: Ставри Таргов
Печените кестени са много полезни

Печените кестени навяват мисли за топлина, уют и като цяло празнична зимна картина. Важно е да отбележим, че приятният им вкус е придружен и от много полезно действие.
 
Сред основните достойнства на кестените е високото съдържание на полезни вещества, чийто ефект не се губи вследствие на термичната обработка. Дори след печене кестените запазват високото си съдържание на фибри, микроелементи, витамини и антиоксиданти. Освен това кестените са по-бедни на мазнини от останалите типове ядки и предлагат идеална възможност за хората, които се борят с наднормено тегло или трябва да ограничат приема на липиди.

 

Печени кестени – 5 ползи за здравето

 

Богатият на химични съединения състав на кестените е причина те да носят разнообразни ползи за здравето ни. Такива се отчитат в следните направления:
 
Регулиране дейността на стомашно-чревния тракт – печените кестени съдържат високо количество неразтворими фибри. Те формират своеобразен покриващ филм върху храната в стомаха и червата и улесняват по-бързото ѝ преминаване през стомашно-чревния тракт. Това е полезно превантивно действие, предпазващо от запек, дивертикулит и др. чревни проблеми.
 
Поддържане на енергийните запаси – за разлика от повечето ядки, печените кестени са богати на въглехидрати. Хубавото е, че това са полизахариди с комплексна и сложна структура, принадлежащи към т.нар. бавни въглехидрати. Те се разграждат и усвояват бавно, не водят до резки повишавания на кръвната захар и плавно снабдяват организма с енергия.
 
Подобряване на мозъчната функция – от една страна, печените кестени са богати източник на витамини от група В (фолиева киселина, рибофлавин, тиамин). Те участват в поддържането на неврологичните и когнитивните функции. От друга страна, в кестените се отчита високо съдържание на калий, който подобрява микроциркулацията на кръвта, включително и оросяванеот на мозъка. Това съдейства за повишаване на концентрацията и поддържане на паметта.
 
Поддържане на костната плътност – сред богатият на микроелементи състав на кестените изпъкват още медта и магнезия. И двата химични елемента са важни за костния апарат и за превенцията на остеопороза и други костно-скелетни заболявания. Медта подпомага усвояването на желязото, което е наобходимо за правилния растеж на костите. Магнезият пък, наред с другите ползи за организма, е важен за поддържане на минералния състав на костите.
 
Обща превенция на заболяемостта – няколко шепи печени кестени може да осигурят цалото количество манган, необходимо за дневен прием. Манганът забавя процесите на стареене, неутрализира свободните радикали, намалява склонността на тромбоцитите да се слепват и да образуват тромби. В дългосрочен план редовният прием на манган редуцира риска от ракови и сърдечносъдови заболявания.
 
Есента предлага възможност за редовна консумация на печени кестени за удоволствие на гастрономите и за улеснение на всички, които търсят качествени природни продукти за поддържане на доброто здраве.

Puls.bg

Коментари

Новини Варна