IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Живот
10:52 | 11 декември 2017
Обновен: 13:23 | 20 април 2024

Помните ли малкия Омран Дакнееш от Алепо?

Година и половина по-късно бащата на детето хвърля нова светлина върху историята, която развълнува целия свят

По материала работи: Пламен Янков
Помните ли малкия Омран Дакнееш от Алепо?

Помните ли това момче? Миналата година то стана символ на страданието на жителите на сирийския град Алепо, след като в медийното пространство се появиха негови снимки. Кадрите на малкото окървавено момченце Омран Дакнеш, покрито с прах, разтърсиха света. В неделя той отново бе сниман, този път в дома си в родния си град, който вече е oсвободен от ислямистките организации и се намира под контрола на силите на президента Башар Асад, пише woman.bg.

 

Почти година и половина по-късно бащата на детето хвърля нова светлина върху историята, която развълнува целия свят. В интервю за държавни медии в Сирия той споделя, че снимките на момчето са били използвани за пропаганда, която да атакува президента на арабската държава.

 

По думите му сирийската опозиция и международните медии са изтъргували кръвта по тялото на малкия Омар. Бащата разказа, че е бил със сина си в дома си в момента на атаката и че изобщо не е чул отгоре да прелита самолет (твърди се, че семейството е пострадало при въздушен удар). Той добави също, че Омран е имал съвсем леки наранявания, че кръвта по лицето му е била от неговите рани.

 

По думите му докато търсел останалите си три деца, въоръжени лица отвели Омран, натикали го в линейката и започнали да го снимат. „След това го отведоха в болница, без изобщо да има нужда“, разказа още бащата. Къде точно е истината е трудно да се каже. Кадрите от август миналата година показват ясно как спасителни екипи, които не са въоръжени, отвеждат Омран в линейката. Доктор сподели пред ВВС, че детето е имало рана на главата, която изисквала да се направят няколко шева. ВВС припомня, че при освобождаването на града семейство Дакнеш избира да остане в контролираните от Башар Асад територии.

 

Вижте още Как изглежда момченцето от Алепо, чиято снимка обиколи света

Коментари

Новини Варна