IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
09:15 | 24 януари 2018
Обновен: 22:58 | 26 април 2024

Северната Венеция ни връща към велики царе и крайцера „Аврора“

Културата е душата на Санкт Петербург, а партитата са начин на живот

По материала работи: Пламен Янков
Северната Венеция ни връща към велики царе и крайцера „Аврора“

Санкт Петербург е известен като Венеция на Севера

заради дворцово подредените си водни пътища. Успява да избегне нахлуването на сталинисткия архитектурен стил, а грандиозните останки от царските времена си стоят непокътнати. Изваян от островчета и от криволичещата река Нева, градът е перспектива с геометрична елегантност. Реката, прехвърлена от украсените мостове, минава през града на най-зрелищната архитектура. Историята блика от всяка стена, а цветовете и величието на сградите не могат да бъдат описани. Сътвореният през 1703 г. от Петър I Велики „прозорец към Европа”, който е свидетел на революцията, променила света, си възвръща имперския блясък. В историческото му сърце се разкриват грандиозни дворци, удивителни музеи и зрелищни църкви. Музиката, изкуството и литературата пък са в неговата душа. Партитата, от своя страна, са начин на живот.


Пленява с бароковите си дворци,

пастелно боядисаните фасади, широките булеварди, мостовете и извитите канали. Петкилометровата главна улица Невски проспект е пълна с кафенета и магазини, вместени между дворците по брега на реката. Зимният дворец, със своите 1057 стаи и 117 стълбища, е само една от шестте великолепни сгради, които оформят Националния музей “Ермитаж”. Той е дело на Екатерина Велика, която през 1764 г. нарежда там да  бъде подредена нейната частна колекция от произведения на изкуството. Експозицията се е разраснала дотолкова, че се побира в цели пет красиви сгради и отстъпва по големина само на Лувъра. В стария център на Санкт Петербург има много барокови и неокласически дворци. През 1990 г. мястото е обявено от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство.

 

КРАЙЦЕРЪТ „АВРОРА“ Е ЛЕГЕНДАРНО място за посещение, а се ползва и като отправна точка на състезания по кану-каяк.

 

 

От другата страна на Нева

е остров Василевский. Там е разположен университетът, придружен от оживени барове и прекрасни ресторанти. Нашумелият квартал “Петроград” е мястото, откъдето е започнал градът. Около остров Петроградский има множество по-малки зелени островчета, където хората се разхождат през уикенда. От май до ноември в ранните часове големите мостове се вдигат, за да пропуснат потока от кораби. За всички свои красоти Санкт Петербург е обявен за европейски град с най-добри условия за градски туризъм за 2017 г. Класацията е на World Travel Awards.

 

Санкт Петербург е относително близо до Полярния кръг

и белите му нощи са негова запазена марка. Иначе климатът е непредвидим, студен, мъглив и влажен и това се отразява на всекидневието, мисленето и социалния живот на местните. Белите нощи са най-романтичното време в града на Пушкин. В северната столица на Руската федерация това явление е част от живота и силно е повлияло върху творчеството на хората на изкуството и културата. И върху туризма.

 

ОБИКОЛКАТА НА НЕВА С ГРЕБЛА е сред любимите занимания както на местните, така и на много туристи.


 

През определен период от годината, между май и юли, там слънцето не залязва и стои под хоризонта. Няма нощна тъмнина, а се наблюдава леко свечеряване, наречено полумрак. Това е времето, когато слънчевият диск не пада по-ниско от 6 градуса под хоризонта. Научно доказано е, че поведението на слънцето се дължи на наклона на земната ос спрямо него.

 

Общият брой на туристите за 2016 г. 

възлиза на 6,9 млн. души. А населението на града, според статистическите данни, е 5,2 млн. души. Както отбелязаха от комисията по туризма, броят на пътешествениците е нараснал, въпреки кризата. За сравнение, през 2015 г. града са посетили 6,5 млн. души. С интерес се очаква статистиката за 2017 г.

 

ИМПЕРАТОРСКИТЕ ТРАДИЦИИ ОЖИВЯВАТ целогодишно на оживени места в Северната Венеция.
 

 

През различните исторически етапи градът е носил различни имена. В периода от 1914 до 1924 г. се нарича Петроград, а през годините на Съветския съюз е наричан Ленинград по името на Владимир Илич Ленин, една от най-влиятелните фигури в СССР по време на болшевишкия режим. Жителите на града обаче често го наричат на галено просто Питер. 

 

 

ЛЕТЕ, А И ЗИМЕ, НА ПЕТРОПАВЛОВСКИЯ ПЛАЖ има посетители, които събират слънце за здраве.
 

 

В контекста на тези разсъждения не бива да пропускаме още една забележителност – крайцера „Аврора“. Бойният кораб е изиграл важна роля във военната история на Русия. Участвал е в различни битки с японския флот. Сега е закотвен в река Нева в Санкт Петербург и дава свободен достъп на гостите на града.

 

В града има изобилие от църкви, 

сред които катедралата „Петър и Павел” на Дворцовия площад, където се намират гробниците на Петър Велики и на неговите наследници на престола, и великолепният Исакиевски събор, чийто огромен купол е покрит със 100 кг злато. В подножието му се стига по около 300 стъпала, но катеренето си струва, тъй като от там се разкрива невероятна гледка към Исакиевския площад.

 

НОВА ГОДИНА КРАЙ РЕКАТА: огромен брой празнуващи, незабравими емоции и фойерверки.
 

 

Казанската катедрала на Невски проспект е строена по модел на катедралата „Св. Петър” в Рим. Санкт Петербург е красив град с богата история и е абсолютно задължително да бъде посетен от любителите на изкуството и архитектурата. 

 

Смолни е друго място, свързано с революцията,

а първоначално красивата сграда, построена по проект на италиански архитект, е била Институт за благородни девици. През 1917 г. обаче става база на Владимир Илич Ленин и Лев Троцки за подготовка на нападението срещу Зимния дворец. Сега Смолни е резиденция на губернатора на Санкт Петербург, затворена за посетители, но има музей за случващото се по време на Октомврийската революция. 

 

 

МНОГОБРОЙНИТЕ МОСТОВЕ И КАНАЛИ са само една от атракциите, която предпочитат туристите.
 

 

Една от добре запазените крепости е Петропавловската, може би защото никога не е участвала пряко във военни действия. Тя е проектирана при създаването на града от Петър I заедно с френски инженер. Разположена е срещу Зимния дворец на малък остров. Още от самото създаване в нея са държани политически затворници. Там умира синът на Петър I - Александър. Болшевиките я използват за щаб по време на революцията и за артилерийска стрелба при щурма на Зимния дворец.

 

Около стените й руснаците си правят слънчеви бани

дори през студените зимни месеци. Пред крепостта е площадката за туристически хеликоптери, с които  от въздуха може да се разгледа Санкт Петербург. В двора са построени храм, музеи и монетен двор, в който са сечени всички руски (и съветски) монети и медали до 1990 г. Градът винаги е възприеман като важен център за управлението на държавата. Жителите му продължават да смятат, че той е по-добрата столица за Русия, както е било от 1712 до 1918 г.

 

ПРАЗНИК НА РИБАТА: НА БРЕГА хиляди зрители наблюдават уменията на риболовците в лодките.
 

 

Десетки двойници на Петър Велики могат да зарадват туристите. Това е обяснимо, защото създаването и славата на това място се дължат точно на руския цар. Неговите дубльори и „копията“ на императрица Екатерина II срещу заплащане предлагат невероятна разходка, както и фотосесии за истински царски гости. Подобна услуга се предлага около почти всички забележителности в Санкт Петербург.

 

 

ДОРИ ПРОЛИВНИЯТ ДЪЖД не може да изплаши ентусиастите, дошли да видят Ермитажа.

Коментари

Новини Варна