За това предястие, което освен много вкусно е и изключително здравословно, а и достъпно за всеки джоб са необходими само две съставки:
нахут и маслини
НАХУТ
По принцип тези, които се стремят да отслабнат, търсят богати на фибри храни. В нахута тяхното съдържание е изненадващо високото – около 1/10 от масата им.
Нахутът е и изключително полезна ядка - количеството на антиоксиданти е буквално смайващо: флавоноидите кверцетин, кемпферол, мирицетин; киселините ферулова, хлорогенна, кафеена; витамин C, витамин Е и бетакаротен. Минералът манган, мощен антиоксидант за митохондриите, които произвеждат енергия в повечето клетки, е в такова количество, че една шепа от ядките осигуряват необходимата дневната доза за организма!
Фибрите и белтъчините са важни елементи в регулирането на кръвната захар. Тези две съставки осигуряват здравословното темпо, с което храната преминава през храносмилателната система и не и позволяват да се разгради твърде бързо или твърде бавно. Това, освен вкусен, прави нахута полезен и за кръвната ни захар.
МАСЛИНИ
Старо правило на диетолозите е, че ако хапвате по 5-6 маслини на гладно, ще намалите апетита и ще отслабнете. Това е тъй като маслината се смята за изключително добър хранителен продукт. Ако мислите , че това е лъжа, когато прегладнеете, хапнете 5-6 маслини и гладът ви ще изчезне моментално.
Много от диетолозите добавят маслините към своите диети, тъй като заедно с черния шоколад, ядките и бадемите, те имат в състава си изключително полезни мононенаситени мастни киселини омега-6 и омега-9, които пък водят до ограничаване на приема на вредните наситени мастни киселини.
Ниските граници на холестерола ни се поддържат от ненаситените мастни киселини, а от там се предотвратява и рискът от високо кръвно налягане. Затова консумацията на маслини – черни, безсолни, зелени, стафида, солени и каквито и да е други от многобройното им ранообразие, ще ви даде гаранция за отслабване и то не от къде да е другаде, а от най-вредното място – около корема.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ за 4 порции:
200 гр. нахут - Оставете накиснатия нахут да престои във водата поне 12 часа, след което го измийте и отцедете много добре. Прехвърлете в тенджера, залейте с вода и гответе около 40 минути на тих огън под похлупак или 20 минути в тенджера под налягане. Може да ползвате и готов от буркан (400 гр. суха маса)
100 гр. изчистени от костилките натурални маслини
щипка сол
щипка чесън на прах
Смелете с пасатор и украсете по ваше желание.
Да ви е сладко!
Черно море
Коментари