IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Живот
13:01 | 25 февруари 2018
Обновен: 09:23 | 11 април 2024

Диетична фокача с кладница

За пости, диета и капризни гости. Подходяща и за вегани

По материала работи: manager
Диетична фокача с кладница

Този италиански специалитет може да бъде приготвен и така, че да се превърне в част от вашата диета, а вкусът му ще задоволи и най-капризните ви гости.

 

Необходими продукти:


  За тестото:


400 - 500 гр. първокачествено, ръжено, пълнозърнесто брашно

3 с.л. зехтин

1 ч.л. сол

20 гр. мая

200 мл. топла вода

  За плънката:


300 гр. гъби кладница

3 с.л. зехтин

пресен копър

1 глава лук

1 с. л. риган

сол и черен пипер

 

Начин на приготвяне:


Разтворете маята в топлата /но не гореща/ вода, добавете зехтина и солта. В подходящ съд, в който ще месите изсипете брашното и направете кладенче по средата. Там изсипете маяната смес и омесете меко и нелепнещо тесто. Възможно е да поеме малко повече брашно, но това ще го прецените докато месите тестото. Сложете го в дълбока купа и покрийте със свежо фолио, трябва да втаса за около 40 - 50 мин, но не очаквайте да удвои обема си, защото ръженото брашно е доста по-тежко. Докато тестото втаса пригответе гъбите. Почистете ги и нарежете на ситно. В тиган със зехтин задушете гъбите и овкусете със сол, копъра и черен пипер. 

 

Готовото тесто се разточва върху набрашнен плот, на кора. В тава покрита с хартия за печене поставете разточената кора, и поръсете с ригана. Подредете лука нарязан на полумесци, и накрая поръсете гъбите.


Печете на 200 градуса до готовност.

 

 

 

 

 

 

 


Да ви е сладко!

 

Черно море

 

 

Коментари

Новини Варна