Тази невероятно вкусна салата не само засища организма и помага при свалянето на излишните килограми, но носи и огромни ползи за здравето ви, ако я консумирате редовно.
Приготвя се много бързо, особено ако разполагате с кухненски робот
Необходими са равни количества нарязано на ситно зеле, настъргани моркови и червено цвекло, и 1/4 от количеството на другите съставки (примерно 1/ от зелето) нарядан на ситно праз.
Смесвате съставките в купа и овкусявате със зехтин, балсамов оцет и хималайска сол (на вкус)
Ако сте на 90 дневна диета, може да си я правите за плодовия ден, но в този случай овкусявате единствено и само с лимонов сок.
Да ви е сладко!
Вижте и колко полезна за здравето ви е тя:
Зелето спомага за намаляване на теглото. Това е поради съдържанието в зелето на витамин С, който спомага за изгарянето на мазнини, както и витамин В, който усилва метаболизма и по този начин помага на тялото да се освободи от мазнините. За ползите от него може да се пишат оди. То съдържа много аскорбинова киселина и витамини от група B, които са полезни за нервната система. Също така, съдържа и витамин U, който предотвратява образуването на стомашни язви и язви на дванадесетопръстника, витамин РР, каротин, минерали, включително калий, който подпомага извеждането на излишната течност от организма. Холинът в състава му предотвратява появата на множествена склероза. Поради ниското съдържание на въглехидрати, зелето е “ добър приятел“ на всички онези, които искат да намалят теглото си. Пресният сок от зеле се използва за лечение на пептична язва, запек и хроничен гастрит.
Има поне 15 болести, които могат да се повлияят положително от червено цвекло.
Руската народна медицина брои до сто при изреждането на болестите – на онези хора може да им се вярва, защото в тяхната кухня червено цвекло има всеки ден и целогодишно. Ето най-доказаните лечебни ползи от червено цвекло (по agronovinite.com) :
- пречиства организма и преди всичко черния дроб от токсини и тежки метали; съдържащото се в него желязо е полезно за хемоглобина, а дозите хлор действат оздравяващо на жлъчката, бъбреците и лимфата;
- бетаинът от описваното червено цвекло съдейства за оздравяване при хранителни натравяния, хепатит, повръщане и диария; в такива случаи трябва да се пие прясно изцеден сок от червено цвекло, но не повече от 50 мл дневно и най-добре комбиниран със сок от лайм, зелена ябълка или моркови;
- комбинацията от желязо и мед подобрява насищането на кръвта с кислород и насърчава поддържането на хемоглобин в здравословни дози; препоръчва се червено цвекло при лечение на желязодефицитна анемия;
- консумацията на червено цвекло подпомага всяка антиейдж терапия; с червено цвекло се стопяват калциевите плаки по стените на кръвоносните съдове, подобряват се еластичността и пропускливостта им, намалява рискът от атеросклероза и хипертония;
- доказана е ползата от хранене с червено цвекло при лечение на раково болни, но и ролята на продукта за антираковата профилактика; намалява риска от рак на дебелото черво, белите дробове, мозъка и стомаха благодарение на компонента бетаин; в Унгария успешно се лекува левкемия със сок от червено цвекло, като се препоръчват нарастващи дози сок и се достига до прием от 600 мл на ден;
- Червено цвекло се препоръчва също при стомашна язва, подагра, разширени вени, проблеми на щитовидната жлеза, висок холестерол, затлъстяване, запек и пърхот.
Морковите също са изключително полезни за здравето:
- Подобряват зрението - Благоприятното влияние на зеленчука върху зрението е доказано отдавна. Той е богат на бета-каротин, който се преобразува в черния дроб във витамин А. Последният се трансформира във вътрешния слой на окото в родопсини, зрителни пигменти, които са необходими за добро нощно виждане.
- Помагат да се предотврати развитието на ракови заболявания - Според проведени изследвания морковите намаляват риска от рак на белите дробове, на гърдата и на дебелото черво. Учени откриват специално вещество - фалкаринол - което е много вероятно да притежава антиракови свойства.
- Помагат в борбата със стареенето - Бета-каротинът в състава работи като антиоксидант и възпрепятства разрушаването на клетките благодарение на обмяната на веществата. Също така той забавя стареенето на клетките.
- Допринасят за здравето на кожата - Витамин А и антиоксидантите предпазват кожата от неблагоприятното въздействие на ултравиолетовите лъчи. Недостигът на този витамин в организма прави кожата, ноктите и косата сухи. Веществото предпазва от преждевременната поява на бръчки, акне, суха кожа, пигментиране и недобър цвят на лицето.
- Те са естествен антисептик - Познавачите на лечебните свойства на билките знаят, че морковът е в състояние да предотврати разпространяването на инфекции. Той може да се прилага както в суров вид, така и сварен.
- Правят кожата красива -С помощта на зеленчука можете да си направите евтина и ефективна маска за лице. За целта трябва да смесите настърган морков с мед, зехтин и лимон.
- Предотвратяват сърдечни заболявания - Изследвания показват, че меню, богато на каротиноиди, намалява риска от развитие на сърдечни заболявания. Освен бета-каротин, в този зеленчук се съдържат още алфа-каротин и лутеин. Редовната употреба на моркови намалява нивото на холестерола благодарение на това, че разтворимите във вода фибри от морковите, ограничават действието на жлъчната киселина.
- Помагат за пречистване на организма - Витамин А помага на черния дроб да изведе токсините от организма. Фибрите в морковите допринасят за пречистването на червата и за отделянето на шлаките.
- Заздравяват зъбите и венците - Тъй като това е твърд зеленчук, когато се дъвче, се почистват зъбите и устната кухина. Подобно на четка и паста за зъби той премахва вредните налепи и отстранява частиците храна, натрупани между зъбите. По време на сдъвкването се отделя голямо количество слюнка, която допринася за регулирането на киселинно-алкалния баланс в устата и не дава възможност да се образуват бактерии. Минералите, съдържащи се в морковите, също предпазват зъбите от увреждане.
- Предпазват от инсулт - Според изследвания, проведени от Харвардския Университет, хората, които изяждат повече от 6 моркова седмично, страдат по-рядко от инсулти в сравнение с тези, които хапват едва по един оранжев зеленчук месечно или дори по-малко.
Много са и лечебните ползи на праза
- Предотвратява растежа и развитието на бактериите.
- Възпрепятства развитието на тумори и респективно на рака.
- Спира образуването на вредни радикали.
- Предотвратява склеротичните отлагания в кръвоносната система и възпалителните процеси в организма.
- Предпазва от образуването на тромби.
- Засилва имунната система.
- Стимулира храносмилането. Изключително вкусно и лековито растение е, използват се надземната част и корените му. Употребява се пресен, а семената му – след изсушаване на слънце.
- Лечебното „досие“ на праза е изпълнено и с други достойнства. Той е много добро успокоително средство и мощен диуретик. Бързо успокоява кашлицата.
- Глистогонно средство е.
- Активен дезинфектант на пикочопроводните пътища и действа общо тонизиращо на организма.
- След консумация на праз (особено в сурово състояние) устната кухина и носоглътката са като нови, изцяло очистени от вредните и непотребни микроорганизми.
- Празът е ефикасен за лечение на кризи на бъбреците и на пикочния мехур, причинени от пясък или камъни в тях, както и при трудно уриниране. Сокът от праз в чисто състояние или разреден с вода се пие по 3-4 чаени лъжички дневно. Отвара се получава, като ситно нарязана голяма глава праз в 1 л вода се вари 30 минути. В течение на 1 ден от нея се приемат от 5 до 8 кафени чашки.
- „Празовото вино“ е алкохолен извлек от 30 добре измити и нарязани коренчета, накиснати за 10 дни в 1 л бяло вино. От него се пие 1 чаена чашка сутрин на гладно. Подходящо е при лечението на атотемия (повишено съдържание на азот и азотни вещества в кръвта). За лечение се използва и друг алкохолен извлек – 1 с.л. сухи семена се киснат за 1 седмица в 1 л бяло или червено вино и се пие сутрин и вечер по 1 ликьорена чашка.
- В някои страни смляно сушено семе от праз се прилага успешно за лечение на полова слабост.
- При диабет.
- Рецепта 1: На 25 стръка праз се режат по 3 см откъм корена, измиват се добре и се заливат в съд с 2 л сухо бяло вино. Кисне 24 дни и се прецежда. Стои на хладно място. Пие се 3 пъти на ден по 1 винена чаша преди ядене.
- Рецепта 2: Три пъти на ден преди хранене се изпива по 1 винена чаша прясно изцеден сок от праз.
- При запек: Наколко глави праз се варят в 300 г мляко. След като изстине, млякото се прецежда и се изпива наведнъж.
- При болки в ушите: В болното ухо няколко пъти на ден се капват 2-3 капки затоплен сок от праз.
Черно море
Коментари