IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
11:53 | 28 февруари 2018
Обновен: 07:25 | 18 април 2024

Мумбай ни среща с лукса на Боливуд

Нощните клубове тук се оживяват към 23 ч., но в 1,30 ч. вече затварят заради политиката на местната управа

По материала работи: Пламен Янков
Мумбай ни среща с лукса на Боливуд

Мумбай е космополитен метрополис, най-големият град в Индия и столица на щата Махаращра. Представлява конгломерат от 7 острова, които с течение на времето са били съединени, така че да образуват град Бомбай (Мумбай). В града има около 21 млн. жители. Бомбай е несъмнено и търговската столица на Индия, както и един от преобладаващите пристанищни градове в страната. Има различни теории относно оригиналното име на града. Някои считат, че настоящото име на град Мумбай е оригиналното и е получено от "Mumba" (името на местната богиня Mumbadevi) и "AAI", което означава "майка". Други твърдят, че Бомбай е променена версия на Bom Bahia, име, което има португалски произход и означава "красив залив”. Името е официално променено през 1995 г.

 

Мумбай е град на противоположностите и крайностите,

където баснословното богатство върви редом със сърцераздирателна бедност. Тук пристигат емигранти от цяла Азия, привлечени от мечтите, фабрикувани в Боливуд – най-големият център на филмовата индустрия в света, както и от надеждата да преуспеят. И днес хората продължават да се стичат в Мумбай – града на неограничените възможности, където и мечтите, и кошмарите лесно могат да станат действителност.

 

ВОДНО ПАРТИ В ЕДИН от популярните в града акваполиси.

 

 

Седемте блатисти острова, върху които възниква

съвременният Мумбай, са били заселени още от дълбока древност. През III в. пр.н.е. те влизат в състава на Мауряската империя. Селището, което се оформя върху тях, древногръцкият географ Птолемей нарича Хептанесиа (от древногръцки "обединение от седем острова"). От XIV до XVI в. островите са управлявани от ислямски владетели - султани. По-късно те били завладени от португалците, които ги преотстъпили на английския крал Чарлз II като зестра на неговата годеница Катерина де Браганса. Португалците са тези, които кръщават селището на островите с името Бомбаим (от стара португалска фраза, означаваща "добър малък залив"). Когато англичаните вземат контрола върху него, те англиканизират името на Бомбай. През 1668 г. английската корона дала архипелага на лизинг на Английската източноиндийска компания за сумата от 10 млн. английски лири годишно.

 

ТУРИСТИЧЕСКИТЕ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ на Мумбай се посещават всяка година от милиони туристи.

 

 

Търговците в миналото установяват главната си квартира тук,

усвояват бързо голяма част от земята и започват масирано строителство. Скоро колониалният Бомбай се превръща в най-важното пристанище в Арабско море. Оттогава градът (който през 1995 г. промени името си на Мумбай, за да избегне асоциациите с колониалното управление) продължава да се разраства с бързи темпове.

 

ХИЛЯДИ ИЗБИРАТ РАЗХОДКА ПО КРАЙБРЕЖНАТА АЛЕЯ, където е подходящо и любимо място за релаксация.

 

 

В наше време в Мумбай са най-високият процент чужденци, изпратени там от работодателя им. Те често се възползват от пакети за преместване, което обяснява по-високото им заплащане в града. Мумбай е град с голям брой инженери, които се местят от германски и други инфраструктурни компании.

 

Нощният живот тук не е съсредоточен само в големите хотели,

напротив – клубингът е доста разнообразен и на много високо ниво. Изключително изтънчени места, с добър дизайн, атмосфера и качествена публика. Единственият проблем е музиката! Рядко ще чуете съвременна европейска музика. Нощта се владее от боливудски хитове. Но всичко трае кратко - нощните клубове се оживяват към 23 ч., а в 1,30 ч. затварят – политика на местната управа и политиците в голяма част от Индия. После идва ред на after партита в частни апартаменти, по тераси и на покривите на небостъргачите с изглед към Арабско море. Но това си има и добрата страна – нощта в заведенията е толкова къса, че не успяваш да изхарчиш всичките си спестявания за алкохол, който тук е безумно скъп. Голямо питие (което за тях е 60 грама) с безалкохолно струва между 12 и 16 евро!

 

Голяма част от ресторантите и заведенията за хранене

нямат лиценз за продажба на алкохол. Освен това в Индия консумацията на алкохол е забранена. Необходимо е специално разрешително, което в градове като Мумбай, Делхи или по плажовете на Гоа обикновено не се проверява. Част от тези заведения извън туристическите квартали позволяват на клиентите си да носят черни пликчета с бутилка уиски или няколко бири, които държат в хладилника и сервират постепенно.

ПЛАЖЪТ КРАЙ АРАБСКО МОРЕ носи неподправения чар на Индия.

 

 

Вкусовете, цветовете и подправките в този мегаполис са почти колкото неговите жители. Люто, много люто или много, много люто - това е изборът! В местните ресторанти се ползва само лъжица, понякога и е в повече. Храненето става само с дясната ръка, лявата не участва, като с вкусния хляб, нан или роти, се загребва от гозбите.

НОЩЕН КУПОН В ПОПУЛЯРЕН КЛУБ край морето. Мумбай е запазена територия за такива забавления.

 

 

Изразяването на чувства на обществени места не е прието - да прегърнеш, целунеш или гушнеш половинката си на улицата е рядко срещано в Индия. Единствено Мумбай е малко по-разкрепостен в това отношение, но въпреки това влюбените двойки се прикриват с чадъри. Не забравяйте обаче, че тук все още около 80% от браковете са договорени и почти до деня на сватбата булката и младоженецът не познават бъдещия си партньор.

 

МНОГОБРОЙНИТЕ ПАЗАРИ В МУМБАЙ събират и местни, и туристи, а по сергиите сигурно липсват само извънземни стоки.

 

 

РИБАРСКОТО ПРИСТАНИЩЕ припомня за древни времена и носталгия по морето.

 

Материала подготви БОРИС ПРОДАНОВ

Коментари

Новини Варна