Пчелният прашец е суперхрана
В някои аспекти той превъзхожда меда по полезно и лечебно действие
Публикувана: 8 Mar 2018 | 19:16

Медът с всичките му полезни свойства не е единственият здравословен продукт, с който пчелите ни даряват. Т.нар. пчелен прашец не само не отстъпва на меда, но в някои аспекти дори го превъзхожда по полезно и лечебно действие.
 
Пчелният прашец е производно на цветния прашец, който пчелите събират от растенията и го смесват с нектара и със секрета от слюнчените си жлези. Така се формират малки гранулки, които пчелите складират в кошера си и които лесно може да се събират.
 
Пчелният прашец често се означава и като пчелен полен и е известен отдавна с лечебното си действие. Съвременните проучвания в тази насока са повод той да се означава и като суперхрана.

Много богат е на биоактивни съединения, белтъчини, мастни киселини, витамините А, В, D и Е, както и на важни микро- и макроелементи като калций, фосфор, магнезий, калий, цинк, желязо, мед и селен. Този комплексен състав превръща пчелния прашец в един от най-здравословните био продукти, носещ разнообразни здравни ползи.
 
Изявено противовъзпалително действие

Проучванията показват, че пчелният прашец инхибира активността на ензими, които отключват възпалителните процеси в органзима и съпътстващия ги болков синдром.

В допълнение забавя и производството на азотен оксид, който повлиява състоянието на кръвоносните съдове и също има участие във възпалителните реакции. Като основна причина за изявното противовъзпалително действие на пчелния прашец се посочва високото съдържание на биофлавоноиди в него.
 
Мощен антиоксидант


Богат на антоциани и флаваноли, пчелният прашец има и мощно антиоксидантно действие. Добре е се знае обаче, че то се подсигурява от съставките, извлечени от пчелния прашец.

Така доколко силен антиоксидант ще бъде пчелния прашец зависи от това в кой период на годината е събиран и какъв тип растения са цъфтели в този период.
 

 

Подкрепа за черния дроб

 

Антиоксидантното действие е много полезно за стимулиране естествената регенерация на чернодробните клетки.

Има научни данни, че пчелният прашец, събиран в периода на цъфтеж на кестените, подпомага възстановяването на черния дроб от различни типове увреждания - интоксикация, омазняване и др.

 

Превенция на алергиите


Доказано е, че пчелният прашец инхибира активността на мастоцитите - специфични имунни клетки, които отключват алергичната реакция.

Редовният прием на пчелен прашец може успешно да профилактира отключването на сезонните алергии при хора с повишена алергична нагласа.

Добре е да се знае обаче, че пчелният прашец може да действа и като алерген при хора, алергични към полени. Затова при тях той е противопоказен.
 
За по-лесно понасяне на менопаузата

 

Установено е, че при жени в менопауза, които са подложени на хормонозаместителна терапия, пчелният прашец помага за намаляване на страничните ефекти. Освен това биопродуктът е показан и за редуциране симптомите на хормоналния дисбаланс и естрогеновия дефицит през климактериума.
 
Въпреки многото му полезни действия пчелният прашец трябва да се прилага с внимание и след лекарска консултация при бременни и кърмачки, както и при хора, приемащи медикаменти за разреждане на кръвта, тъй като прашецът може да повлияе на активността им.

Puls.bg
 

 

Коментари ( 0 )