IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Живот
16:29 | 19 март 2018
Обновен: 03:19 | 15 април 2024

Заблудите и истините за месото, което консумираме

Няма доказани ползи за здравето от неконсумирането на месо

По материала работи: manager
Заблудите и истините за месото, което консумираме

Мнозина са на мнение, че консумацията на престояло месо е вредна за здравето. Научно доказано е, че месото може да бъде източник на токсини, които да окажат негативно въздействие върху човешкото тяло. На практика обаче, това се получава единствено когато в него са започнали процесите на гниене, в резултат на които са се отделили тези токсини.

 

Вегетарианството не е решение на този проблем, тъй като дори някои от хората, отказали се от месото, консумират риба, в която по същата логика могат да се съдържат токсини.

 

Някои видове месо причиняват алергия
 

Повечето хора добре понасят месото. Има обаче и такива чувствителни към белтъчините. За тях се препоръчва месо от пиле или пуйка. По-важен от вида месо е начинът на неговото приготвяне. То не трябва да съдържа консерванти.

 

Затова когато купуваш месо, салам или консерва, прочети внимателно съдържанието за съставки, към които си алергичен.

 

Замразеното месо има същите качества като прясното

 

Прясното е разбира се най-добро, но бързото замразяване (до -40°C) позволява дълго да се запазят витамините, минералите и белтъчините. Месото, се подготвя за замразяване трябва да е прясно. Помнете че месото не може да се размразява и после пак да се замразява, защото се разваля.

 

Прекаляването с месото причинява рак

 

Широко разпространена е заблудата, че прекомерната консумация на месо може да предизвика появата на ракови образувания, поради канцерогенните вещества, които се съдържат в него.

 

Учените обаче са потвърдили, че за наличието на такива вещества може да се говори единствено при храните, които са били пържени или опушвани. Консумацията на варено, задушено, обработено на скара месо не крие този риск.

 

Мнозина не могат да се откажат от него дори за седмица или ден.

 

Когато подреждате своето меню, избирайте преди всичко прясно месо без много мазнина. Може да бъде пилешко, телешко или агнешко. Свинското (с изключение на крехките части) и овнешкото е добре да се избягват, заради високото съдържание на мазнина и холестерол.

 

Месото предизвиква напълняване

 

Както и всички останали продукти, така и видовете месо се различават по хранителните си показатели. Схващанията, че месото оказва негативен ефект върху външния вид и води до скоростно напълняване, се основават на знанията, че месото се усвоява от тялото напълно. Поради това честата консумация на тлъсти меса гарантира изобилие от калории, а оттам и напълняване. В същото време обаче, нетлъстите меса и пилешкото не само че не крият същата опасност, но са и основен елемент на множество диети.

 

При диета не се ограничава месото от птици

 

Птичето месо е с различна калоричност. Вместо тлъста патица или гъска (за 100 гр. съотвентно 199 и 140 ккал), се препоръчва месо от пуйка или пиле. Сто грама от тези продукти съдържат по съответно 56 и 102 ккал. Най- малко калорично и богато на белтъчини е бялото пилешко месо. Избягвай кожата, която съдържа слой мазнина, а също сърцето и дробчетата. Помни, че любимото ти печено и задушено пилешко бутче със сос е по-калорично от сготвеното.

 

Хората, които не ядат месо, живеят по-дълго

 

Това твърдение се поддържа най-вече от вегетарианците. В действителност, върху продължителността на живота рефлектират всички елементи на действителността – ген, влияние на околната среда, стрес в ежедневието. Така че твърде погрешно е да се посочва месото като източник на всяко зло.

 

Вегетарианците могат да заместят месото с белтъчини

 

Това обаче важи само частично. За да не се стигне до липса на белтъчини, е препоръчително да се набляга на млечните продукти, както и соя. Въпреки че съдържащите се в тях белтъци не са с качеството на животинските, за вегетарианците това е алтернатива. Липсващото желязо може да се възстанови със зелените зеленчуци и орехи.

 

Източник: lifestyle.wegym.ru и zdrave.bg

 

Коментари

Новини Варна