4 навика, които разрушават зъбите
Вижте с какво трябва да внимавате
Публикувана: 20 Mar 2018 | 14:13

Знаете ли, че зъбният емайл е най-твърдото вещество в човешкото тяло? Той играе жизненоважна роля в защитата на зъбите от потенциални увреждания.

 

И въпреки това сме склонни да му вредим, благодарение на някои навици. Екипът на tialoto.bg представя как понякога без дори да предполагаме, рушим зъбите си.

 

1. Не обръщате внимание на стомашните киселини

Според стоматолози проблемите с повишената киселинност са сред основните причини за ерозия на зъбния емайл.

Когато хапвате храни, които предизвикват киселинност, а състоянието не се лекува, може да доведе до поява на киселини и в устната кухина. А те имат ерозивен ефект върху зъбите.

 

2. Прекалявате с цитрусовите плодове

Днес широко разпространени са диети за детоксикация на организма, чрез консумация на лимонова вода и на цитрусови плодове.

Според изследвания обаче това може да не е особено полезно за здравето на зъбите. Съдържанието на лимонена киселина в цитрусовите плодове, особено в лимона, разрушава емайла на зъбите.

 

3. Времето между храненията е прекалено дълго

Често заради натовареното ежедневие повечето от нас не успяват да се хранят редовно. Стоматолозите обаче предупреждават, че това може да бъде катастрофално за зъбния емайл.

Препоръчително е да не минават повече от 2 ½ – 3 часа между храненията. Така например, ако сте закусвали в 9:30, обядвайте не по-късно от 12:30.

 

4. Прекалявате с виното

Ако планирате да се отпуснете приятно с чаша червено вино в ръка, зъбите ви може да се окажат засегнати.

Проучванията доказват, че консумацията на вино може да увреди зъбния емайл в дългосрочен план.

Коментари ( 0 )