IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
09:05 | 28 април 2017
Обновен: 09:06 | 2 май 2025

Плодове и зеленчуци, които нямат място в хладилника

Кои са те и защо не трябва да бъдат охлаждани

По материала работи: Пламен Янков
Плодове и зеленчуци, които нямат място в хладилника

Повечето от нас имат навика да слагат всичко в хладилника. Така смятаме, че ще запазим храната и продуктите свежи за по-дълго. Някои плодове и зеленчуци обаче нямат абсолютно никакво място в хладилника. Кои са те и защо?


Плодове с костилки

Плодовете с костилки (праскови, кайсии, череши, нектарини, сливи) нямат място в хладилника. Те са по-твърди и месести и текстурата им е създадена да издържа на по-високи температури. В хладилника те ще измръзнат, което ще отнеме сладостта и сочността им.


Диня и пъпеш

Ако искате да запазите и дори увеличите аромата и вкуса на пъпешите и дините, дръжте ги извън хладилника. Изследванията показват, че съхранението на пъпешите и дините на стайна температура запазва и антиоксидантите в тях. Охлаждайте с ледена вода непосредствено преди консумация. Ако все пак ги държите в хладилника, не ги оставяйте нарязани там. Така ще се увеличи рискът от навлизане на бактерии от хладилника.


Домати

Ако доматите са кисели, още по-зле! Сладките и киселите домати нямат място в хладилника, ако искате да се радвате на вкусовите им качества. Избягвайте съхранението на домати в хладилника, ако не са напълно узрели. Това е от решаващо значение за ензимите в тях, не само за вкуса им.


Изключение правят само презрелите домати, които задължително се съхраняват в хладилник.


Ябълки

При ябълките реално няма проблем да стоят както в хладилника, така и извън него. Просто няма абсолютно никаква нужда да ги държите там. Те са едни от най-издръжливите плодове, което прави излишно съхранението им в хладилник. Освен това ябълките отделят газ, който може да накара други плодове и зеленчуци в хладилника да се скапят. Винаги ги дръжте отделно от останалите продукти.

 

Авокадо

Охлаждането в хладилник при повечето плодове и зеленчуци, както при авокадото, спира процесите на зреене. А както знаем, авокадото зрее бавно. Ако искате да го консумирате по-скоро след като сте го купили, дръжте го на открито, а не в хладилник.


Банани

Бананите спират да зреят в хладилника и остават твърди. Те губят сладостта си и текстурата им остава хрупкава, а не мека и месеста, каквато трябва да бъде.

az-jenata.bg

 

Четете още 10 свойства на бананите, за които вероятно не сте подозирали

Коментари

Новини Варна