IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
11:25 | 20 април 2018
Обновен: 14:50 | 25 април 2024

Един път в седмично обядвайте сирене с краставица (РЕЦЕПТА)

Защо е полезна тази комбинация и как помага да топим килограми?

По материала работи: manager
Един път в седмично обядвайте сирене с краставица (РЕЦЕПТА)

Защо е полезно да се консумира сирене и как да си направим диетични рулца от краставица?


Сиренето е пълноценен източник на протеини, а в зависимост от вида и на мазнини. В българската кухня сиренето е традиционен продукт, който се е приготвял и в домашни условия. Сега може да бъде намерено в почти всички магазини, а разнообразието от видове е огромно. Сиренето е лесноусвоима храна, която е подходяща за диетично меню, както и при храносмилателни проблеми. Естествено, не при всички видове сирена е така. Има тежки и мазни, които затрудняват храносмилането. Най калоричните сирена са: Натуралното (безсолно) - 750 kcal за 100 гр., Пармезана - 450 kcal за 100 гр., , както и повечето твърди сирена.

 

В 100 гр. краве сирене има 260 kcal , а в сиренето Фета - 210 kcal. Най-ниско калорично е свежото сирене (все пак четете и етикетите, защото много производители на този продукт слагат различни добавки, които не само, че не са полезни за организма, но и направо ни разболяват


Има добри причини, поради които в хладилниците на хората, които държат на здравето и добрия тонус на тялото си, обикновено ще намериш кутия със свежо сирене. Това е една от най-засищащите диетични храни, същевременно заредена с протеини и калций.  Освен това, свежото сирене е продукт, който можеш да ползваш като заместител на сметаната и обикновеното сирене при готвене, както и чудесна съставка за десерти. Що се отнася до калории и мазнини, свежото сирене е един от най-нискомаслените млечни продукти и сирена. Заради високите нива на протеин, то е идеална храна за хора, които искат да добавят мускули и да минимизират телесните мазнини. Високите нива на протеин и най-вече на казеин го правят идеално за засищане на глада за дълги периоди от време.

 

Сто грама свежо сирене съдържат по-малко от 80 kcal. Въпреки всичко не трябва да го ползвате като заместител на другите протеини в обяда повече от един път в седмицата, защото то съдържа и сериозно количество натрий, който има лошият навик да се натрупва в организма.

 

От друга страна краставицата, поради предимно водното си съдържание, в 100 гр. наброява само 10-12 kcal, което прави зеленчукът идеален продукт за отслабване. Тази полза обаче има неприятна обратна страна – количеството на полезни вещества също е сравнително малко. Основните витамини, които влизат в състава на свежия зеленчук, са витамин А и С – само 2% от дневните нужди за последния.

 

За сметка на това пък от 2 г общо съдържание на въглехидрати, само един от тях представлява захари. Няма мазнини, а енергийната стойност на 100 г е незначително. Краставицата е по-ценна с наличието си на фибри. 20 см от зеленчука осигуряват 12% от фибрите, необходими за деня. Кората на краставицата съдържа силициев двуокис - съществен компонент на съединителната тъкан, включваща кости, сухожилия, мускули, връзки, хрущяли. Други минерали, които се намират в кората на зеленчука, са магнезий и калий. Те, заедно с натрия, спомагат за регулиране на кръвното налягане.


Водното съдържание на краставицата спомага за хидратацията на тялото, както и за освобождаването от токсичните елементи в организма. Натуралният продукт съдържа кафеена и аскорбинова киселини, които предотвратяват задържането на вода в организма. Зеленчукът спомага доброто храносмилане и усвояването на мазнините и белтъчините. Съдържанието на витамините A, B и C в краставицата помага за поддържането на здрава и нежна кожа. Силициевият двуокис благоприятства формирането на по-здрава съединителна тъкан на кожата на лицето.


Зеленчукът е полезен и при кожни проблеми, слънчеви изгаряния, благоприятства и лечението на отоци под очите. Поставянето на два резена краставица върху очите в продължение на 10 минути може значително да намали подпухналостта. А използването на масло от краставица, в комбинация със зехтин, допринася за премахването на черни точки. Краставицата е богата на силиций и сяра. Затова редовната консумация на зеленчука спомага здравия растеж на косата.


Краставицата съдържа естествени соли и витамини, които са полезни за растежа на клетките. Високото съдържание на минерали я превръща в естествен източник на антиоксиданти. Известна е с качествата си на диуретик.

 

РУЛЦА ОТ КРАСТАВИЦА СЪС СВЕЖО СИРЕНЕ

 

Необходими продукти за 2 порции:

 

1 краставица

100 гр. свежо сирене

100 гр. сирене фета

щипка чесън на прах.

копър

листа пресен лук или чесън

 

Начин на приготвяне:

 

Нарежете краставицата с белачка за картофи на тънки ленти, като предварително отрежете краищата и ги накълцате на ситно. Накълцаните краища обърквате с копъра, чесъна на прах и двата вида сирене. Слагате по малко от плънката в единия край на листа краставица и го навивате на руло (рулата ще станат толкова дебели, колкото повече плънка сложите, гледайте да не е повече от 1 ч.л. за рулце). По желание можете да украсите рулцата, като ги завържете с листче пресен лук или чесън. Освен прекрасен диетичен обяд, тези рулца са и изкушително предястие за капризни гости.

 

Черно море

 

Виж още: Диетичен протеинов обяд (РЕЦЕПТА)

 

Коментари

Новини Варна