IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
12:55 | 19 април 2018
Обновен: 05:16 | 24 април 2024

Диетичен протеинов обяд (РЕЦЕПТА)

Лесно, бързо, вкусно и удобно, особено за тези, които работят в офис и нямат време

По материала работи: manager
Снимка do-kalisto.blogspot.bg

Може ли обядът ви да съдържа по-малко от 300 калории и в същото време да е полезен и вкусен? Може, разбира се! Освен това този обяд засища достатъчно и може да бъде приготвен и от най-големият лаик в кухнята. Защото става дума за яйца (независимо как ще си ги приготвите, но най-добре е по време на диета да избягвате пърженето) със салата от моркови.

 

Това е обяд, който ако го консумирате поне един път седмично, е не само добра част от диетата ви, но ви осигурява и цял куп полезни за организма вещества.

 

Да започнем от това - колко калории има в едно яйце

 

Яйцата са много често използван продукт в родната кухня. Освен това са и много популярни сред спортистите и хората, занимаващи се със здравословно хранене. Причината е, че в малката черупка се съдържат много полезни хранителни вещества. Естествено, тяхното количество се променя в зависимост от големината на яйцето, видът му (кокоше, пуешко, гъше и т.н.) и съответно начинът на приготвяне.

 

Едно кокоше яйце размер L тежи около 50 гр. Ако вземем предвид, че 100 гр. от този продукт в суров вид ни осигуряват: 143 калории.; Мазнини – 9,50 г; Протеини – 12,50 г; Въглехидрати – 0,70 г; Натрий – 140 г; Калий – 140 г; Вода – 75 мл.; Витамини А, Е, група В, К и други.

 

То да си приготвим здравословно, вкусно и бързо ястие – няма по-добър продукт от яйцата. Може да се консумират дори по време на диета, заради високото съдържание на протеини и ниското на въглехидрати. Често присъстват в менюто на протеинова диета.

 

Много от хората на диета предпочитат да ползват само белтъка, тъй като основното количество протеини се съдържа именно там, докато мазнините, както и витамините, предимно са в жълтъка. Отново в жълтъка се съдържа и много важното вещество холин – 1 г на яйце. Той е много важен за правилното развитие на мозъка и е добре да се приема от бременни или кърмещи жени.

 

Ако разгледаме хранителният състав на яйцата и спрямо начинът им на приготвяне, нещата ще изглеждат така (за 100 г.):

 

•          Пържено – 196 калории, 14 г протеин, 15 г мазнини и 0,80 г въглехидрати;

•          Сварено – 155 калории, 13 г протеин, 10,6 г мазнини и 1 г въглехидрати;

•          Бъркани – 155 калории, 11 г протеин, 12 г мазнини и 0,6 г въглехидрати;

•          На очи – 140 калории, 12,5 г протеин, 9,50 г мазнини и 0,7 г въглехидрати;

•          Сушено – 600 калории, 50 г протеин, 44 г мазнини и 1,5 г въглехидрати.

 

Освен неоспоримо забележителният си хранителен състав, яйцата са обект и на сериозни дискусии относно полезността им. Те са нарочени като храна, която повишава нивата на холестерол в кръвта. При хора, които имат висок холестерол, се назначава специална диета, в която задължително са забранени или силно ограничени яйцата. Причината е, че в жълтъка на едно голямо яйце се съдържат около 2/3 от препоръчителната дневна доза холестерол – 300 мг. В отричането на яйцата при висок холестерол има и известна доза заблуда, тъй като холестеролът се произвежда основно в черния дроб. Прекомерната консумация на тестени и захарни изделия довежда до отделянето на голямо количество бързи захари, които не са необходими на организма. Така те се отлагат в черния дроб и се трансформират в наситени мазнини.

 

Добре приготвеното яйце не представлява никакъв риск за здравите хора и е отлично средство за набавяне на ценния протеин.

 

Правилното (режимно) хранене не означава да ходим гладни

 

Морковите от своя съдържат голямо количество хранителни съставки, особено полезни за зрението.

 

Морковите са един от най-богатите източници на бета-каротин, който организмът преработва във витамин А - мощен антиоксидант. Той повишава устойчивостта на клетките срещу вируси, подпомага защитата от злокачествени тумори и заболявания на сърцето, подобрява зрението. Витамин К участва в съсирването на кръвта и заздравяването на раните, а фибрите улесняват храносмилането и поддържат сърцето здраво. Хромът стабилизира нивото на кръвната захар, което прави този зеленчук полезен за контрол на диабета и потискане на желанието за консумация на захар.

 

Внимание: Суровите моркови са трудносмилаеми. Консумирайте ги настъргани, овкусени с малко зехтин, хималайска сол и бял балсамов оцет.

 

Един средно голям морков (61 гр) съдържа: Калории – 25; Калории от мазнини – 1; Мазнини – 0; Натрий - 42 мг; Въглехидрати - 6 гр; Растителни влакна - 2 гр; Захар - 3 гр; Протеини          - 1 гр; Витамин А - 204%; Витамин С - 6%; Калций - 2%; Желязо - 1% и др.

 

Учени: Захарта ви прави грозни и дебели

 

Можете да си приготвите и тази прекрасна салата от моркови с яйца, с която да си организирате нискокалоричен протеинов ден:

 

Необходими продукти:

 

500гр. моркови
щипка чесън на прах
5 яйца
30мл.зехтин
50мл.лимонов сок
1/2 ч.л.кимион
1/8ч.л.индийско орехче
1/3връзка магданоз
черен пипер
сол

 

В кои часове от деня задължително трябва да пием вода

 

Начин на приготвяне:

 

Морковите се сваряват, но да останат леко хрупкави  в солена вода и се нарязват на кръгчета. Яйцата също се сваряват и се нарязват на кръгчета. Слагат се в дълбока купа, добавят се всички останали продукти и се разбърква внимателно. Покрива се плътно с фолио и се поставя в хладилника за поне 2-3 часа. Сервира се студена.

 

ЧЕРНО МОРЕ 

Коментари

Новини Варна