Листата на липата са много вкусни и определено не съдържат никакви калории. Малко хора знаят обаче, че те са подходящи и когато искате да свалите килограми, защото помагат за дeтoĸcиĸaцията нa тялoтo.
Р-ĸyмapинoвaтa ĸиceлинa e eднo oт нaй-пoлeзнитe opгaнични cъeдинeния, ĸoитo ce нaмиpaт в липaтa. Toвa e извecтнo ĸaтo диaфopeтиĸ, ĸoeтo oзнaчaвa, чe пpeдизвиĸвa изпoтявaнe, ĸoeтo e мнoгo eфeĸтивeн нaчин зa ocвoбoждaвaнe нa тoĸcинитe oт opгaнизмa зaeднo c излишнитe coли, мaзнини, вoдa и чyжди вeщecтвa.
Когато ще ги готвите имайте предвид, че става дума естествено за младите листа - свежо зелени, нежни и крехки. Обикновено се използват листата от летораслите, защото са най-крехки. А най-вкусното ястие с тези листа са бабините сармички с копър и гъби:
Необходими продукти:
липови листа - 60 - 80 бр. (в зависимост от големината им)
лук - 1 глави
олио - 1 к.ч.
ориз - 1 ч.ч.
копър - 1 връзка
гъби - 250 гр.
сол
1/2 ч.л. червен пипер
10-15 зелени джанки (по желание)
Начин на приготвяне:
Липовите листа се почистват от дръжките, измиват се добре и се попарват във вряла вода, за да омекнат. Задушавате ориза, лука и гъбите (накълцани на ситно) в олиото. Поръсвате с червения пипер, посолявате и сипвате 2 ч.ч. топла вода. След 5-6 минути прибавяте копъра.
Сваляте от огъня. Когато сместа поизстине, навивате сармички в липовите листа.
Подреждате ги в дълбока тавичка и заливате с вода, колкото да ги покрие. Добавяте зелените джанки. Покривате с алуминиево фолио и запичате във фурната на 220 градуса за около 30-40 мин. В края на печенето дръпнете фолиото за да се запекат сармичките и отгоре.
Коментари