IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Живот
20:49 | 23 май 2018
Обновен: 08:25 | 13 април 2024

10 неща, вредящи на съня, които да не правите вечер

Затрудняват заспиването и предизвикват безсъние

По материала работи: Пламен Янков
10 неща, вредящи на съня, които да не правите вечер

Огромна част от възрастните хора изпитват трудности със съня и заспиването. Безсънието е сред най-често срещаните разстройства при съвременния човек. Случва се заради куп причини, като една от главните сред тях е стресът.

 

Има обаче и дейности, които вършим всяка вечер в ежедневието си, които пък от своя страна пречат изключително много на добрия сън и причиняват не само безсъние, но и възпрепятстват някои важни процеси в тялото. Кои са те представят от екипа на az-jenata.bg

 

Пушене
Подобно на кофеина, никотинът има тонизиращ ефект върху тялото. Той увеличава сърдечния ритъм и кръвното налягане, стимулирайки мозъчната дейност. Това предразполага към будуване вместо към отпускане и заспиване. Пушенето не трябва да се случва поне 2 часа преди лягане.

 

 

Тренировки и упражнения 
Упражненията могат да имат добър ефект върху заспиването, тъй като умората си казва думата. Но след това не се учудвайте, ако започнете да се будите и да не можете да заспите. Ефектът се дължи на превъзбудената нервна система и мускулатура, които не са релаксирани след тренировката. Вземането на горещ душ допълнително предизвиква затруднения в съня.

 

Пиене на вода 
Малко количество течност е добро за тялото ви преди лягане. Но пиенето на много течности – повече от 2 чаши, предизвиква позиви за чести ставания през нощта и нарушения на съня.

 

Дрямка 
Няма нищо лошо да си подремнете, за да заредите батериите. Не трябва обаче да го правите скоро преди лягане. Ако легнете пред телевизора да си подремнете към 6-7 часа вечерта, заспиването след това ще ви е доста по-трудно. Може и да се будите няколко пъти през нощта, ако успеете да заспите преди 1 часа след полунощ.

 

Творчески дейности 
Изкуството има свойството да вълнува, а вълнението предизвиква секреция на ободряващи биохимикали в тялото. Те пречат на заспиването дълго време след като сме слушали музика, пели или занимавали с някакъв друг вид вълнуваща дейност, свързана с изкуство и креативност.

 

Използване на електронни устройства 
Препоръчително е да не се използват смартфони и таблети непосредствено преди лягане, тъй като излъчват светлина от синия спектър, която възпрепятства успокояването на нервната система и отделянето на мелатонин – хормонът на съня.

 

Прием на лекарства
Някои лекарства пречат на заспиването. Сред тях са някои видове антидепресанти, болкоуспокояващи, противовъзпалителни. Ефектът от тях може да възпрепятства добрия сън и да предизвика събуждания през нощта.

 

Нервност 

Стресът и напрежението се отразяват изключително много на нервната система. Силните емоции, независимо дали са положителни или отрицателни, влияят на съня.

 

Вземане на горещ душ 
Много хора погрешно мислят, че вземайки горещ душ преди лягане си помагат в заспиването и отпускането. Всъщност онова, което ни помага да заспим, е разликата в температурата. Не загрятото тяло заспива по-лесно, а изстиването му след вземането на душ. Механизмите на заспиването се задействат при охлаждане на тялото.

 

Спане с домашни любимци 
Повечето собственици на домашни любимци обичат да спят с тях. Но начинът на сън на животните е много различен от човешкия. Те спят на по-къси интервали, будят се по-често и се разхождат. Това може да навреди и на вашия сън.

 

Освен това, кожните частици и козината на животното може да имат отрицателен ефект върху здравето на съня ви, дори да не сте алергични към животни.

Коментари

Новини Варна