IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Живот
20:44 | 24 май 2018
Обновен: 02:47 | 23 март 2024

Защо жените след 40 напълняват?

Вижте причините, водещи до натрупване на излишни килограми

По материала работи: Борис Проданов
Защо жените след 40 напълняват?

Преди да навършим 40 години се оказва много по-лесно да коригираме теглото си и диетите ни действат ефективно. Но изведнъж, след навършване на 40 години, това се променя драстично. Коремчето изскача все по-често над колана, кожата на ръцете започва да увисва, губи се еластичност и което е най-притеснително – излишните килограми започват да се трупат сякаш от въздуха! На какво се дължи това обаче и можем ли да го променим?

 

Хормонален дисбаланс

Най-честата причина за този така явен процес са именно хормоните. Тъй като възрастта след 40 години е период на предменопауза, яйчниците започват да редуцират производството на естроген. С намалял естроген, тялото трупа повече мазнини, за да може да поддържа нормален хормонален баланс и това съответно води до качване на килограми.

 

Редуцирани нива на прогестерон

Колкото повече жените приближават менопаузата, тялото започва да редуцира производството на прогестерон. Намалелите нива на прогестерон не водят директно до покачване на телесната маса, но имат принос към подуването и задържането на вода, които все пак повишават теглото и можете да се изумите от това, мерейки се на кантара.

 

По-голям апетит

В следствие на промените в нивата на хормоните се повишава апетитът и съответно това се отразява на числото, което виждаме на кантара. За да неутрализирате този ефект от хормоналния дисбаланс, старайте се да се храните възможно най-здравословно и в по-малки количества.

 

Остаряването

Един от недостатъците на остаряването е забавеният метаболизъм. За съжаление, всяка жена се сблъсква с този проблем. Веднъж щом метаболизмът се забави, тялото ви започва да гори по-малко калории и вие ще натрупвате тези нежелани мазнини именно в проблемните зони на талията и ханша.

 

Инсулинова резистентност

След като прехвърлите 40-те, ако вашата диета се състои основно от храни с бяла захар и преработени продукти, то клетките на тялото започват да стават резистентни към инсулина. Това принуждава тялото да складира мазнини, които водят до натрупване на излишни килограми.

 

Стрес

Макар и да е към края на тази класация, стресът е основна причина за натрупване на излишно тегло. Особено след 40-те и нарастващите грижи, задачи и ангажименти, нивата на стрес са много високи в ежедневието ни. Грижите за децата, близките, работните задължения, сметките, всичко това води до огромен стрес. А когато сме стресирани, жлезите произвеждат кортизол, който да се бори със стреса. За съжаление, докато тялото се опитва да се справи със стреса, кортизолът има за цел да предпази организма от загуба на тегло и затова много опити да се намали излишната телесна маса се оказват неуспешни.

 

Липсата на достатъчно движение

Повечето жени, прехвърлили 40-те, пропускат физическите активности, а това е една от големите им грешки. Именно спортът и редовното физическо натоварване ще им помогне да редуцират излишното тегло, да се поддържат в добра форма и тонус.

az-jenata.bg

Коментари

Новини Варна