IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
11:36 | 26 май 2018
Обновен: 12:47 | 9 април 2024

Виниловата плоча възкръсва, 55% повече търсене у нас

Тенденцията е устойчива през последните четири години

По материала работи: Слав Велев
Виниловата плоча възкръсва, 55% повече търсене у нас

Търсенето на винилови плочи у нас е нараснало с 55% през последната година. Това показват данните на Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП).

 

Тенденцията за завръщането на винилите на родния пазар е устойчива през последните четири години, пише „Монитор“.

 

„За последните две години продажбите нарастват с 18,5 % за 2016 г. и с 55% за 2017 г. съответно, като посочените данни са сравнение между показателите за две последователни години“, посочват още от БАМП.

 

Виниловите плочи са единственият физически носител (CD-та, касети и др.), чиито продажби продължават да нарастват. Така за изминалата 2017 г. делът от приходите от грамофонни плочи заема почти 16% от общия им пазар. Година по-рано същият този дял се равняваше на под 8%.

 

„Тази положителна тенденция на ръст в продажбите на плочите не може да компенсира общото понижаване, но е стимулираща за развитието на музикалния пазар и показва желанието на феновете да се ангажират с музиката по различен начин“, казват още от асоциацията.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна