IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
13:46 | 4 юни 2018
Обновен: 19:41 | 19 май 2024

870 бебета дойдоха на света в АГ от началото на 2018 г.

Най-малкото новородено е само 750 грама

По материала работи: Слав Велев
870 бебета дойдоха на света в АГ от началото на 2018 г.

снимка Ели Маринова

870 новородени са проплакали от началото на годината в СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов – Варна. Това каза нейният управител проф. д-р Емил Ковачев. 126 от тях са преждевременно родени. За последните 10-15 години се е оформила тенденция, която се запазва - около 10% от проплакалите за първи път са недоносени. В процентно отношение това е средно за Европа ниво. Във варненската АГ болница е най-голямото в Североизточна България неонатологично отделение с 3-то ниво на компетентност. За 2017 г. има 2178 раждания. Най-малкото дете е родено 750 грама. „Т. е нашите показатели са близки и сходни като ниво на преживяемост до тези в най-големите родилни отделения и болници в света“ – каза проф. Ковачев.

 

Ден преди Световната дата за опазване на околната среда АГ-болницата във Варна получи като дарение от събрани за рециклиране капачки бебешки реанимационен кът с отопление за интензивно лечение и първични грижи на новородени. Придобивката бе закупена и дарена от кампанията „Аз вярвам и помагам“.

Ели Маринова

Снимка авторът

 

Четете още: Предстои мащабно предаване на капачки на 29 септември пред катедралaта във Варна

Апаратура за всички новородени в АГ болница закупиха с капачки

Коментари

Новини Варна