IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Живот
19:22 | 20 юни 2018
Обновен: 06:47 | 11 април 2024

Бъдете внимателни за птичи грип, когато приготвяте храната

Министерството на здравеопазването излезе със съвети за предпазване от заразата

По материала работи: Ставри Таргов
Бъдете внимателни за птичи грип, когато приготвяте храната

Министерството на здравеопазването (МЗ) излезе с официални препоръки във връзка със зачестилите случаи на птичи грип сред домашни птици (патици, кокошки, пуйки, бройлери) у нас. Ето какво трябва да правим, за да се предпазим от птичи грип според здравните експерти. Преди всичко, за да избегнем заразяване, трябва да избягваме консумацията на сурови или полусурови птиче месо, яйца или продукти от птичи произход.

 

Когато приготвяме храната, всички продукти от птичи произход, в това число и яйцата, трябва да бъдат добре обработени термично, защото по този начин се гарантира унищожаването на вируса на птичия грип.

 

В същото време, когато приготвяме храна, трябва да спазваме няколко несложни изисквания: да съхраняваме разделно суровото месо от приготвените ястия и да използваме различни дъски и ножове за обработка на сурово месо и на останалите продукти.

 

Ако живеем на село или във ферма, експертите са категорични, че е важно ние самите, както и децата ни, да избягваме директни контакти с болни или умрели домашни и диви птици. Друг важен съвет е да не се пипат предмети и повърхности, замърсени с птичи изпражнения и секрети. Нека не забравяме също така, че след контакт с птици или замърсени предмети и повърхности, е задължително да мием добре ръцете си с миещ препарат и вода и след това да ги подсушим. Естествено, особено важен е добрият контрол над децата – те трябва да бъдат добре информирани колко важно е миенето на ръцете и, разбира се, хигиенното им поведение трябва да бъде следено от възрастен.

 

При липса на условия за миене е препоръчително да използваме дезинфектанти за ръце или влажни кърпички, обясняват здравните експерти.

 

От здравното ведомство припомнят, че птичият грип е заболяване, което засяга най-често дивите птици, но може да порази и домашните. Заразените пернати отделят вируси със слюнката, с носния секрет и с изпражненията си. Инфектирането на хората с вируса на птичи грип се среща рядко. То може да стане при директен контакт със заразени птици или замърсени повърхности и предмети.

 

Доказаните рискови фактори за човека са работа, свързана с клане, обезперушаване, обработка на трупове на заразени птици и подготовката на птиче месо за консумация, а в битов план - консумацията на неправилно термично обработено месо от заразени птици.
Важно е да се знае, че вирусите на птичи грип не се предават на хора при консумация на правилно приготвени птиче месо и яйца.

 

В много редки случаи е установено предаване на заболяването от човек на човек.
Заболяването при хората протича с различна клинична картина: от лека инфекция на горните дихателни пътища, която се проявява с треска и кашлица) до тежка пневмония и сепсис. Възможно е да се проявят и възпаление на очите - конюнктивит, диария, повръщане, коремни болки, тежък енцефалит.

 

По данни на Световна здравна организация (СЗО), към момента случаи на птичи грип са регистрирани сред птици в Африка, Европа и Азия.
 

Puls.bg

 

Коментари

Новини Варна