IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Лайфстайл
10:13 | 22 септември 2015
Обновен: 16:26 | 25 април 2024

Синдром на спящата красавица - когато сънят няма край

От проблема страдат предимно мъжете

По материала работи: Деян Михайлов
Синдром на спящата красавица - когато сънят няма край

Синдромът на „Клайн-Левин“, познат още като синдром на спящата красавица, представлява рядко неврологично заболяване, което се характеризира с повтарящи се пристъпи на прекомерно време, прекарано в сън, заедно с когнитивни и поведенчески проблеми. Изследователи поясняват, че засяга около един на всеки 1 млн. души, като 70% от тях са мъже.

Специалистите допълват, че при това нарушение пациентите спят между 12 и 24 часа в денонощието, като стават само, за да се хранят и за да използват тоалетната. Когато са будни, те изпитват симптоми като дезориентация, объркване, халюцинации, раздразнителност, летаргия и апатия. Те не са в състояние да се грижат за себе си или да взимат участие в различни занимания и дейности.
 
Синдромът на спящата красавица обикновено започва в периода на юношеството и симптомите се появяват епизодично – между 2 и 12 пъти в годината. Когато се случи такъв епизод, той може да продължи от няколко дни до няколко месеца.

Коментари

Новини Варна