IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 27°
Живот
14:13 | 16 юли 2018
Обновен: 22:36 | 10 април 2024

Изобретиха очила против прилошаване по време на път

Когато един пътник гледа през прозореца обикновено тези оплаквания са по-редки

По материала работи: Слав Велев
Изобретиха очила против прилошаване по време на път

Инженерите в Citroën очевидно са хвърлили доста усилия в проектирането на новия продукт, който може да подобри автомобилното ни или самолетно изживяване.Oчилата, наречени Seetroën от производителя на автомобилната марка, няма да ни спечелят стилови точки, но от компанията твърдят, че очилата ще премахнат всяко неразположение, свързано с пътуването. Най-често тези неразположения включват гадене, световъртеж, заглъхване на ушите.

 

Когато един пътник гледа през прозореца обикновено тези оплаквания са по-редки, тъй като тогава усещанията за движения обикновено се корелират правилно. Постоянното гледане в телефона или таблета по време на път е основна причина за прилошаване.

 

 И така, как е възможно едни очила да облекчат проблема?

 

Рамките са пълни с течност и са разработена по технология, наречена Boarding Ring, разработена от едноименната компания. Очилата се състоят от четири пълни с течност пръстени, които благодарение на гравитацията симулират ъгъла и движенията на хоризонта, така че движенията, наблюдавани от пътниците, които ги носят, да съвпадат с това, което вътрешното ухо долавя.

 

Шофьорите нямат този проблем, тъй като мозъкът им получава много повече информация за посоката на движение.Учените не са съвсем наясно, защо на някои им прилошава, а на други – не, както и защо някои просто „израстват“ прилошаването. Вероятно става въпрос за еволюция – какво точно сме наследили от предците си.За щастие, производителите казват, че не е нужно очилата да се носят през цялото пътуване. След поставянето им, ако гледаме неподвижен обект, като смартфон или книга, отнема около 10 до 12 минути, за да може мозъкът да се справи с чувството за замаяност и гадене.

 

За приблизително 95% от населението носенето на тези очила би трябвало да премахне неразположението по време на път с превозно средство.Цената им се определя на 115 щатски долара, което е значително по-скъпо от изпиването на хапче против гадене, но се предполага, че и действието им е по-сигурно. Тъй като продуктът е нов, все още очилата не се предлагат в България и не е ясно каква ще бъде цената им тук.

puls.bg

Четете още:

 

Кои са най-големите лъжци в зодиака?

 

Коментари

Новини Варна