IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
17:33 | 17 юли 2018
Обновен: 23:39 | 19 април 2024

Фалшива новина на 628 години: Истината за плащаницата на Христос

Чудо на църквата или откровена измислица, доказана от учените?

По материала работи: Слав Велев
Фалшива новина на 628 години: Истината за плащаницата на Христос

Мъже израилтяни! Изслушайте тия думи: Иисуса Назорея, Мъж, засвидетелстван пред вас от Бога със сили, чудеса и личби, що ги Бог стори чрез Него между вас, както и сами знаете, Него, по определената воля и предведение Божие предаден, вие хванахте и, след като приковахте с ръце на беззаконници, Го убихте; но Бог Го възкреси , като освободи от родилните болки на смъртта, понеже тя не можеше да Го удържи. (Деян.2:22-24)

 

Дали?

 

Торинската плащаница е фалшива – тежката присъда е произнесена от католически владика, който пише до Папа Климент VII още през 14 век с тежки обвинения – ленения плат, за който се смята, че е пропит с кръвта на Исус, е всъщност дело на човешка ръка, а не резултат от Библейско чудо.

 

Шокиращо за християнския свят, който отказва да приеме твърденията, но редица изследвания на учени също доказват, че следите по Торинската плащеница не са истински и датите изобщо не съвпадат.

 

През 1988 г. изследователите дори провеждат радиоизотопно датиране – метод, с помощта на който успяват да докажат истинската възраст на плащаницата, като според тях следите по ленения плат датират доста по-късно от Библейската ера.

 

Три независими един от друг теста – в Оксфорд, Аризона и Шведския федерален институт по технология установяват, че плащаницата всъщност е от времето между 1260-1390 г. Тогава са и първите известни сведения за ленения плат. Нещата започват да звучат като конспирация...

 

Последните проучвания сочат, че следите от Торинската плащаница са нелогични. Според учените те могат да се получат само от изправено положение, ако ръцете на човек са под ъгъл от 45 градуса. Това би могло да се случи и от позицията на някой, разпънат на кръст. Църквата, обаче, твърди друго –  след смъртта си Месията е бил увит в ленен плат и положен в гробна пещера.

 

Двама учени използват жив доброволец, манекен и синтетична кръв, за да пресъздадат чудотворното събитие и да установят възможните варианти, при които може да се получи подобен отпечатък, какъвто има на Торинската плащаница.

 

Изглежда пръските от кръв по ленения плат са падали по-скоро на случаен принцип от човек, стоящ изправен до плащаницата, отколкото от някого, увит в нея.

 

Дали това е църковна конспирация все още не може да се каже съвсем категорично. Освен това, не съвсем известни са и мотивите такава лъжа да се поддържа от църквата.

 

Вероятно нуждата да се поддържа вярата у миряните ражда поредица от "чудеса", чиято истинност тепърва ще се установява от изследователите.

 

Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна