IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Живот
13:00 | 18 октомври 2018
Обновен: 05:07 | 24 април 2024

Вижте тези ценни съвети за безопасно шофиране

75% от всички пътни инциденти се случват в градски условия

По материала работи: Пламен Янков
Вижте тези ценни съвети за безопасно шофиране

Сблъсъкът отзад е едно от най-честите ПТП.

Наблюдаването на дистанцията зад вас е също толкова важно колкото и пред автомобила ви. Ако автомобилът зад вас е твърде близко помислете за алтернативна позиция съобразена с автомобилите отпред и отзад.

 

Когато спирате, задействайте стоп светлините по-рано като леко натиснете педала за спиране. По този начин ще привличете вниманието на шофиращия зад вас и намалите риска от сблъсък. Тази техника е толкова ефективна, че новите модели автомобили автоматично задействат аварийните светлини когато натиснете рязко спирачка.

 

 

 

 

Като минимум при сухи пътни условия, се старайте да поддържате дистанция два пъти по-малка от скороста на движение. С други думи, ако се движите с 50км/ч дистанцията трябва да е 25 метра. При дъжд, сняг, мъгла и нощно шофиране съотношението е 1:1, или скорост 80км/ч = 80 метра дистанция!

 

Винаги си оставяйте изход
Не забравяйте да оставяте място и от страни на автомобила ви и избягвайте, където е възможно, да се движите непосредствено отсрани на други автомоби. Бъдете нащрек когато сте в “сляпата зона“ на другия шофьор.


Той може ли да ви види? Ако вие не го виждате в неговите огледала, значи и той не ви вижда.


Ако някой шофира до вас със същата скорост, променете скоростта си, за да се отвори място до вас. По този начин ще може да избягате от идващи насреща проблеми.


"Бързай бавно"
Не бързайте когато шофирате в населени места или на път с натоварено движение. 75 % от всички пътни инциденти се случват в градски условия, сравнено само с 6% на магистрали.

 

Рискът от тежка злополука зависи от скороста при сблъсък. Например при сблъсък отзад с ниска скорост е малко вероятно да пострадате. Ударите ли обаче велосипедист, моторист или дете със скорост, дори и съобразена със закона, може да доведе до фатални последствия.

 

Не възприемайте ограниченията за скорост като цел, и винаги обръщайте внимание какво се случва около вас. Разумни дистанция и скорост ще ви дадат ценно време да прецените насрещните опасности и да реагирате. Няма да се налага да спирате и тръгвате рязко, което ще ви спести и гориво. Внимавайте на кръстовища, сфетофари и пешеходни пътеки!
Опитвайте се да предвидите хода на пешеходците и велосипедистите. Ако пешеходец, особено дете, гледа на другаде, той може да озове на пътя ви във всеки един момент.

 

Планирайте пътя

Мисълта, че имате достатъчно време, за да стигнете където и да е, ще ви помогне да се отпуснете и да избегнете нуждата от високи скорости.

 

Гледай напред и предвиждай

Не обръщайте внимание само на това, което се случва непосредствено около вас. Гледайте в далечина, наблюдавате поведението на другите водачи и предвиждайте какво може да се случи.

 

Една от най-честите причини за катастрофа е неумението да се разпознае потенциално опасна ситуация. Бъдете наясно с потенциалните рискови ситуации, за да може да реагирате не време в случай на опасност. Например, ако шофирате до колона паркирани автомобили, особено автобуси и микробуси, не бързайте и имайте готовност да спрете ако някой направи грешката да изкочи на пътя. Често децата са склонни на подобни недообмислени постъпки. Винаги бъдете нащрек когато има деца в близост до пътя!

 

GPS навигациите са честа причина за разсейване на шофьора. Никога не следвайте GPS инструкциите на "сляпо", а гледайте и преценявайте условията в които шофирате. Това което виждате е от първо значение, и след това - инструкциите на вашият GPS . Всички сме чували за шофьори попаднали в реки или на път с насрещно движение в резултат на сляпо следване GPS инструкции. Ако пътят не ви изглежда наред, го избегнете!

 

Автомобил в изправност

Поддържайте автомобила си винаги в изправност. Отстраняването на всички технически проблеми веднага щом възникнат ще намали рискът от аварии и инциденти.

 
Не забравяйте за:

1. Гориво - винаги в достатъчно количество
2. Светлини - проверявайте фаровете, мигачите, стоповете и светлините за мъгла
3. Масло - липсата на достатъчно или наличието на прекалено много масло води до опасност от повреда
4. Вода - не само в радиатора, но и в резервоара за чистачките. Използвайте антифриз!
5. Електричество - проверявайте акумулатора, ел. прозорците, клаксонът, и перката на парното
6. Гума - гумени съединения (перата на чистачките, маркучи по двигателя и т.н.) както и гумите на автомобила трябва да са винаги изрядни. Никога не шофирайте с бързо когато гумите ви са меки. Рискувате спукване и сериозен инцидент!

 

По-голяма инвестиция, по-голям риск 

Пътната маркировка и знаци са жизнено важни за използващите пътя. Повечето пътни подобрения са в резултат на минали пътни инциденти.

 

Повече знаци = по-голяма опасност

Според закона, пътните участъци трябва да са подходящо обозначени и съобразени с правилата за безопасност. Например знаци с червен триъгълник обикновено предупреждават за опасност!

 

Повече боя = по-голяма опасност

Шофьорите често не обръщат внимание на пътната маркировка, дори и когато я виждат. Ако на пътя има много "боя" то тя е там поради някаква причина.

 

Повече улично осветление = по-голяма опасност

Приемете че уличните лампи означават 50км/ч, освен ако не е обозначена по-ниска скорост!

Наличието на пътно осветление в далечина на извънградски път е индикатор за зона с по-голям риск. Намалете скоростта и увеличете дистанцията!


Вие сте просто човек
Въпреки, че е нормално действие от ежедневието, шофирането всъщност е сложно и изисква голяма концентрация.

 

Опитът да направите нещо друго по време на кормуване (да напишете смс, да ядете или нещо др.) ще наруши концентрацията ви. Слушането на високa музика например, предразполага към висока скорост.

 

Разсеяните шофьори не са наясно какво се случва около тях и са много по-склонни да превишат скоростта. Използването на мобилен телефон е класически пример.

 

Законът гласи, че всеки шофьор трябва да има добър контрол над автомобила си и такива които, например, се хранят или ползват мобилен телефон по време на шофиране, може да бъдат подведени под отговорност.

 

Бъдете там, където ви виждат

Бъдете винаги там където другите ви виждат! Защо да се движите до микробуси и камиони, когато шофьорът не ви вижда Позиционирайте се така, че да виждате и предвиждате.

 

Всяка година в Европа 400 човека биват убити, заради шофьори които не са регистрирали нещо в сляпата си зона по време на маневра. Повечето жертви са пешеходци, колоездачи и мотористи.


Паркиране
Инциденти се случват не само на пътя, но и много често там където най-малко очакваме - на паркинга.


Мислете в перспектива! Използвайте пространството - паркирайте на страни от другите коли и зони с висока активност, когато е възможно.

 

Може да ви се струва по-удачно да паркирате на преден ход в парко място, но паркирането на заден ход ще ви даде няколко предимства. Главното предимство е, че е когато сте паркирали назад, при последвалото излизане ще виждате на къде отивате. Когато излизате от парко място на заден ход, няма как да видите идващите автомобили.

 

40% от всички ПТП се случват при паркиране, маневри и шофиране на заден ход.

 

Специални умения за шофиране

 

1. При извънредни ситуации

Когато попаднете в извънредна ситуация по време на шофиране, златното правило е да запазите самообладание и не изпадате в паника. Това ще Ви помогне да вземете разумно решение в моментите, в които всяка минута е от значение.

Вашият основен приоритет – спасяване на човешкия живот. Ако произшествието е неизбежно, предприемете спешни мерки, които да гарантират безопасността на човешкия живот.

Управление преди спиране.

Ако карате с висока скорост в момента на възникване на извънредната ситуация, избягвайте рязкото въртене на волана. Това може да влоши ситуацията.

Управлението при ниски скорости е много по-безопасно и намалява силата на сблъсъка. Опитайте се да намалите скоростта, доколкото е възможно.

Включете аварийните светлини незабавно.

При възникване на проблеми по време на шофиране, включете аварийните светлини незабавно, за да предупредите другите шофьори на пътя.

 

Запомнете:

Резките маневри при високи скорости могат да доведат до инциденти, които в други случаи могат да се избегнат. Те могат да доведат до странично плъзгане на автомобила, а от там до сблъсък или дори преобръщане.

 

2. При спукана гума

Опитайте се да запазите траекторията на движение възможно най-права.

Не натискайте педала на спирачките прекалено рязко. Натискайте го бавно и плавно, за да намалите скоростта.

Бързо превключете на по-ниска предавка и използвайте двигателя, за да намалите.

 

Запомнете:

Винаги дръжте волана здраво с двете ръце. Това може да спаси живота ви в случай на внезапно спукване на гума.

 

3. Спешни мерки при загуба на контрол над превозното средство

Когато загубите контрол над превозното средство, трябва да предприемете следните действия:

Внимателно свалете крака си от педала на газта.

Насочете автомобила в посоката, в която занася задната му част.

Не използвайте ръчната спирачка, когато скоростта е много висока.

Бързо превключете на по-ниска предавка и използвайте двигателя, за да намалите.

Включете аварийните светлини възможно най-бързо.

Паркирайте на безопасно място и поставете предупредителни знаци.

Дръпнете ръчната спирачка.

 

4. Спешни мерки при отказ на спирачките

Ако спирачките Ви откажат да работят, дръжте волана по-здрав. Ако това се случи преди навлизане в завой, първо запазете посоката на движение. След това се опитайте да намалите. Дръпнете ръчната спирачка, ако скоростта е под 30 км/ч. След това преминете бързо към по-ниска предавка.
За да намалите скоростта, превключвайте към по-ниска предавка стъпка по стъпка.

Включете аварийните светлини.

Ако скоростта е в рамките на 30 км/ч, използвайте ръчната спирачка, за да спрете автомобила.

Използвайте наклоните и други препятствия по пътя, за да спомогнете за спирането на автомобила.

Ако спирачките Ви откажат да работят, когато изкачвате наклон, бързо включете на по-ниска предавка, а след това използвайте ръчната спирачка, за да спрете автомобила.

Ако нямате друг избор и трябва незабавно да спрете превозното средство, ударете автомобила в препятствие от дясната му страна. Преди всичко друго спасете живота си.

Спрете в аварийната лента, ако има такава.

 

Запомнете:

Проверявайте спирачките преди пътуване. Преди спускане по стръмни склонове, винаги изпробвайте ефективността на спирачките.


Какво не трябва да правим при шофиране

 

1. Умора

Най-честите отрицателни последици от шофирането в състояние на умора включват:

Намалена зрителна острота, което може да възпрепятства идентифицирането на опасни ситуации.

По-ниски нива на концентрация.

Забавени реакции.

По-малка точност на движенията.

Намалена слухова способност.

 

Причини за умората

Продължително шофиране без необходимите почивки.

Нощно шофиране.

Пълен стомах.

 

Как да избегнем умората

При продължително шофиране: правете 20-минутна почивка на всеки 4 часа зад волана.

Не се взирайте постоянно в централната линия на пътя.

Поддържайте кабината на автомобила добре проветрена и с комфортна температура.

По време на почивките се разтягайте, за да се отпуснете.

Не преяждайте.

Поддържайте безопасно разстояние от другите превозни средства на пътя.

 

2. Алкохол

Алкохолното съдържание в кръвта ще доведе до следните проблеми:

Реакцията на водача, ще бъде по-бавна и по-неточна.

В зависимост от количеството консумиран алкохол, зрителното поле на водача може да бъде стеснено и замъглено.

Съществува тенденция за рисковано шофиране. Някои примери за опасностите при шофиране под въздействието на алкохол включват:

По-слабо реагиране при управление.

Незабелязване на пешеходците, които пресичат.

Пренебрегването на светофарите, пътните знаци и правилата за шофиране на кръстовища.

По-силно реагиране при смяна на лентите или завиване.

 

3. Заболяване

Когато сте болни, усещате дискомфорт или болка е трудно да се концентрирате върху пътя. Шофирането може да бъде повлияно също и от силни емоции като гняв, мъка, меланхолия и страх. Ние Ви препоръчваме да не шофирате в такива състояния.

Ако имате съмнения относно въздействието на някои лекарства, консултирайте се с Вашия лекар. Хората с увреждания имат право да шофират след преглед, удостоверяващ тяхната квалифицираност да шофират безопасно.

 

Безопасно шофиране през нощта

 

1. Приспособяване на зрението към светлина и сенки

При нощно шофиране очите Ви имат нужда от малко време, за да се приспособят към светлините и сенките. Светлините от другите превозни средства на пътя също оказват влияние върху зрението ви.
 

Променете ъгъла на огледалото за обратно виждане, за да намалите ефекта на заслепяване от автомобилите зад вас.

Избягвайте директната светлина от автомобилите в насрещното движение


Не шофирайте бързо през нощта

Нощно време видимостта е намалена и това възпрепятства реалната преценка на шофьора за ситуацията на пътя.

 

2. Безопасно шофиране в дъждовно време

Лоша видимост по време на буря
По време на силни дъждове пътищата стават хлъзгави и видимостта се влошава.

Намалете скоростта.

Спазвайте безопасно разстояние от автомобилите пред вас.

Използвайте къси светлини и странични фарове.

 

3. Безопасно шофиране при мъгла

При мъгла видимостта е по-ниска.

Включете на къси светлини и фарове за мъгла.

Спазвайте ограниченията на скоростта и избягвайте да изпреварвате.

При гъста мъгла карайте по-бавно.

Спазвайте необходимата дистанция от автомобилите пред вас, за да имате време да реагирате в извънредни случаи.

 

4. Безопасно шофиране върху лед и сняг

Стартирайте автомобила плавно. Не натискайте прекалено силно педала на газта.

Карайте бавно.

Спазвайте безопасно разстояние от автомобила пред Вас.

Поддържайте умерена скорост и използвайте ниски предавки, за да контролирате автомобила при наклон.

За да избегнете поднасянето, натискайте педала на газта и спирачките внимателно.

Правилната подготовка за шофиране в условия на лед и сняг е от изключителна важност

Носете си лопата и предупредителен триъгълник, както и вериги за сняг, ако е необходимо.

 

5. Безопасно шофиране при кален терен

Лесни начини да прецените дали можете да преминете през кален терен:
Когато пътят е покрит с дебел слой кал, или шофирате по черен път, спрете и проверете плътността и дълбочината на калта преди да продължите.

 

Обърнете внимание на следите от други превозни средства, за да прецените дълбочината и плътността на калта.

 

Определете вида на превозните средства, които са оставили следите, по размера и широчината на следите. Използвайте тази информация, за да прецените дали Вашия автомобил е способен да премине.

 

6. Безопасно шофиране при силен вятър

Намалете скоростта. Бъдете готови да спрете по всяко време.

Внимавайте за пешеходци, изтласкани на пътя от силния вятър.

Имайте предвид, че при пешеходците не могат да чуят клаксона Ви поради силния вятър.

Ако транспортирате товар се уверете, че е сигурно закрепен.

Затворете всички прозорци. Отвореният прозорец може да привлече различни въздушни частици, като например прах, които могат да намалят видимостта.

 

7. Безопасно шофиране в планински райони

Преди пътуване в планински райони, вие трябва да:

Проверите спирачките преди да потеглите.

Носите всички инструмент, необходими за поправката на автомобила, в случай на повреда.

Проверите състоянието на резервната гума.

Носите допълнително храна, подходящо облекло и аптечка за първа помощ.

Проверите прогнозата за времето и пътните условия в планинския район и да изберете маршрута си внимателно.

Кажете поне на още един човек къде и кога ще пътувате и кога трябва да се върнете. Ако не се върнете на време той/тя ще може да предупреди службите за спешна помощ, ако е необходимо.

При пътуване в планински райони, вие трябва да:

Шофирате внимателно и да намалявате скоростта в завои, особено когато изгледа е блокиран.

Сигнализирате с клаксона си предварително, ако в завои видимостта Ви е блокирана.

Никога не ускорявайте или изпреварвайте в слепи завои.

 

8. Безопасно шофиране по автомагистрали

Винаги спазвайте ограниченията на скоростта.

Винаги сигнализирайте преди изпреварване или смяна на лентата.

Не въртете рязко волана, в противен случай може да загубите контрол над автомобила и да се преобърнете.

 

 

Шофиране през зимата

 

1. Бъдете бдителни, намалете скоростта и контролирайте ситуацията.

Това са трите основни правила за безопасно шофиране през зимата. Зимните условия са предизвикателство за автомобилистите. Когато шофирате е изключително важно да се съобразявате с пътните и метеорологичните условия, които могат да бъдат непредсказуеми.

 

2. Безопасността е основен приоритет.

Зимните условия са предизвикателство както за автомобила, така и за вашите умения като шофьор. Така че се уверете, че сте добре подготвени за зимата.

 

3. Използвайте зимни гуми.

Зимните гуми повишават безопасността като предоставят по-добро сцепление, спиране и управление при слана, сняг, киша и най-вече лед. Монтирането на четири зимни гуми гарантира по-голям контрол и стабилност.

 

4. Преценете собствените си граници и тези на останалите автомобилисти.

Следете внимателно заобикалящата Ви обстановка. Изберете подходящата скорост за съществуващите условия и поддържайте безопасна дистанция между Вас и превозното средство пред вас. Избягвайте рязкото спиране върху хлъзгава повърхност.

 

5. Спиране

От основно значение преди спиране е да прецените необходимия спирачен път. Избягвайте внезапното натискане на спирачките и много високите скорости. Не правете никакви внезапни движения, избягвайте твърде резки ускорявания (те трябва да бъдат постепенни и не много големи). Спирането трябва да бъде много постепенно, за да се избегне блокиране на колелата, което би причинило плъзгане и загуба на управление на автомобила. В случай на блокиране и хлъзгане, отпуснете педала на спирачката, за да се получи отново сцепление, след това натиснете отново спирачката, постепенно, като продължите да използвате спирачната сила на мотора. За да намалите риска от плъзгане при изкачване, можете да използвате по-висока предавка от тази, която използвате при сухо време.

 

6. Потегляне

При потегляне на Вашият автомобил на сняг, за да избегнете рисковете от хлъзгане, е задължително да подавате много постепенно газ. Ако колелата се плъзнат, включете на по-висока скорост, за да намалите силата, приложена върху колелата. Така ще можете да потеглите лесно.

 

7. Завой

Преди да навлезете в завои, намалете скоростта, с която карате, като се стараете да запазите движението по права линия по време на намаляването на скоростта. За да вземете завоя, Вашето въздействие върху волана трябва да бъде плавно и постоянно, за да се предотврати отлепяне на гумата от пътната настилка и невъзможност да бъде управлявана повече. В завоя, запазете бавна и равномерна скорост.

 

8. Загуба на контрол – предни колела

За да си възвърнете сцеплението, когато сте загубили контрол над предницата на автомобила, трябва да намалите скоростта като постепенно освободите педала на газта. При нужда, натиснете леко спирачката без да блокирате колелата.

 

9. Загуба на контрол – задни колела

Ако загубите сцеплението на задната ос (но все още имате сцепление на предната), при автомобили с предно предаване, ускорете, за да възстановите равновесието. При автомобили със задно предаване, постепенно отместете крака си от педала на газта докато задните колела си възвърнат сцеплението. След това плавно ускорете до достигане на желаната скорост. В никакъв случай не натискайте спирачката, това би довело до увеличаване на дисбаланса отзад.

 

Безопасно шофиране по мокри пътища

Защо шофирането по време на дъжд е опасно?

 

Когато завали, водата се смесва с натрупаната по пътищата мръсотия и се издига на повърхността на настилката, образувайки тънък и много хлъзгав слой.

 

Намалете скоростта!

Най-доброто решение, което може да вземете, за да предотвратите инцидент, е да намалите скоростта. При по-ниска скорост по-голяма част от грайфера на гумите е в контакт с асфалта, като с това се увеличава сцеплението. Стремете се да карате равномерно. Избягвайте резки маневри, потегления и спирания.

 

Спазвайте дистанция!

Дори с гуми в добро състояние, времето и разстоянието необходимо, за да спрете на мокър път, е три пъти по-голямо, отколкото при суха настилка. Карайте на поне три дължини на автомобила от колата пред вас. Включете фаровете си, за да бъдете по лесно видими. Следете стоповете на колата пред вас.

 

Какво да правите, ако изгубите контрол над автомобила?

 

Ако колата поднесе пробвайте следното:

Не натискайте спирачката рязко. Натиснете педала плавно и постоянно.

Завийте в посока на приплъзването.

 

При мокър асфалт може да загубите контрол над автомобила заради аквапланинг. Аквапланинга е явление, при което автомобилът се „плъзга” по натупаната върху настилката смес от вода и мръсотия. Ако се случи на вас:

Махнете крака си от педала на газта, но не натискайте спирачката.

Ако автомобила ви е с ръчни скорости, натиснете съединителя и оставете колата да намали сама.

Ако колата е с автоматични предавки, хванете здраво волана и натиснете леко педала на спирачката.

 

Не шофирайте, ако сте уморени или разсеяни!
Шофирането по време на дъжд изисква завишено внимание, особено нощем. Ако сте уморени, намерете удобно място да отбиете и си починете. Избягвайте дейности, които да ви накарат да махнете едната или двете си ръце от волана – ядене, пиене, пушене, говорене по телефона, подаване на предмети на пътници на задната седалка и др.

 

Проверете гумите си!

Шофирането с износени гуми е значително по-опасно на мокра настилка.

Според чл. 10, ал. 9, буква „Г” от ПРАВИЛНИК за прилагане на Закона за движението по пътищата, дълбочината на шарката на грайфера на гумите трябва да е над 1,6 мм.

Проверявайте налягането на гумите и дали се износват равномерно.

Ако живеете в район с повече валежи от дъжда – например по морето – помислете за инвестиране в гуми, предназначени за хлъзгави настилки.

 

Подгответе автомобила си за всички сезони

Всеки сезон носи своите собствени опасности при шофиране. Чрез процеса на подготовка, можете да се насладите на всяко пътуване, независимо какво е времето.

 

Безопасност при всякакви метеорологични условия

Преди да тръгнете на дълъг път, се уверете, че вашите гуми (включително резервната ви гума) са правилно напомпани и че веригите са в добро състояние. Дълбочината на протектора трябва да бъде най-малко 1,6 мм, според законовия минимум.

 

Съхранявайте комплект за аварийни ситуации в автомобила си с ракети, жилетка с висока видимост, бутилка вода, одеяло, кабели за запалване на двигателя от външен източник, течност за чистачките, зарядно за мобилен телефон в колата, хартиени кърпи, фенерче и основни консумативи за първа помощ. Елементи, като комплекти за оказване на първа помощ и предупредителни триъгълници, са задължителни в някои страни - консултирайте се с вашата местна автомобилна организация за информация за законовите изисквания във вашия район. Ако живеете в район с изключителен студ и сняг през зимата, добавете допълнителни одеяла и някои резервни дрехи.

spasitelbg.com

Коментари

Новини Варна