IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Живот
21:07 | 19 октомври 2018
Обновен: 07:52 | 23 март 2024

Антидепресантите в отпадните води правят от рибите в реките полови маниаци

Други изследвания установиха, че кокаинът, попаднал в екосистемите след като е бил изхвърлен от организма на хората, води до хиперактивност на водните обитатели

По материала работи: Слав Велев
Антидепресантите в отпадните води правят от рибите в реките полови маниаци

Активното вещество от антидепресантите, което попада в отпадните води, прави от рибите в реките полови маниаци и изключително повишава сексуалната им активност, пише в. „Дейли мирър”.

 

Изданието цитира проучване на Майкъл Бъртрам от университета „Монаш” в Мелбърн. Той провел опити с риби и как те реагират на активното вещество на антидепресанта „Прозак” - флуоксетина. Самците веднага показвали много по-висока копулативна активност, след като попаднат под въздействието му.

 

Флуоксетинът се разпространява в околната среда и екосистемите, тъй като след като бъде погълнат от хората и изхвърлен от техните организми, той не може да бъде филтриран от отпадните води.

 

По думите на Бъртрам тази съставка има доста отрицателно влияние върху водните животински видове, като предизвиква в тях физиологични и морфологични промени. Ученият предупреждава, че флуоксeтинът може да промени поведението на морската фауна по същия начин, както „Прозак” въздейства върху хората.

 

Други изследвания установиха, че кокаинът, попаднал в екосистемите след като е бил изхвърлен от организма на хората, води до хиперактивност на водните обитатели.

 

dariknews.bg

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна