IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Живот
10:26 | 5 ноември 2018
Обновен: 05:10 | 26 март 2024

Четири признака, че се храните нездравословно

Чувствате се депресирани, забравяте, често изпитвате глад

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: Shutterstock

Чувствате се депресирани, често забравяте и още по-често изпитвате глад? Тези състояния могат да се дължат на редица проблеми, като единият от тях е нездравословното хранене. Ежедневното ни меню може да повлияе на цялостното ни здраве. Под нездравословно хранене се има предвид не само консумацията на нездравословни храни, но и гладуването, изключването на определени групи храни.

 

Ето четири признака, които подсказват, че имате нужда да промените начина си на хранене.

 

Често се разболявате

Храната, която консумираме се отразява на състоянието на имунната ни система. Ако менюто ви е бедно на протеини, това може да влоши общото ви състояние. Дефицитът на основни хранителни вещества, прави по-слаба имунната ви система, което ви прави по-податливи на болести.

 

Лошо състояние на кожата

 

Според информация публикувана в Dermato-Endocrinology, дефицитът на витамин А може да повлияе на състоянието на кожата. Витамин А играе решаваща роля в регулирането на синтеза на ретиноиди, а дефицитът в това изключително важно хранително вещество може да доведе и до влошаване състоянието на косата и ноктите. Консумирайте храни като сладки картофи, моркови и тиква, които ще ви осигурят витамин А.

От друга страна, честата консумация на преработени храни, колбаси, пържено, сладкиши, ускорява процесите на стареене на кожата.

Какво се случва, когато ядете по 2 яйца на ден? 

 

Честа умора

Нездравословното хранене може да бъде причина да изпитвате честа умора. Ако менюто ви е бедно на жизненоважни хранителни вещества или пък консумирате твърде много въглехидрати като тестени закуски, хляб, сладкиши, може да се усещате слаби, без енергия.

Уверете се, че менюто ви включва всички основни хранителни вещества, като здравословни мазнини, протеини и сложни въглехидрати, които да поддържат енергийните ви нива.

 

Постоянно усещане за студ

Често ли усещате студ? Според проучване публикувано в Journal of the American College of Nutrition, дефицитът на въглехидрати може да има отрицателен ефект върху щитовидната жлеза, която регулира телесната ви температура. Когато функциите ѝ са забавени, това може да ви накара да усещате по-често хлад, студ.

 

Четете също: В цяла Европа зеленчуците поскъпнаха

Коментари

Новини Варна