IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
20:06 | 4 ноември 2018
Обновен: 15:47 | 21 април 2024

В цяла Европа зеленчуците поскъпнаха

30% по-малко домати в Италия заради сушата

По материала работи: Юлиян Атанасов
В цяла Европа зеленчуците поскъпнаха

С началото на есента цените на основните зеленчуци в Европа се повишиха значително в сравнение с предходни години. Пикът на цените при домати беше достигнат в началото на октомври, когато килограм домати се търгуваше за около 1,2 евро на едро в основните страни в ЕС – Испания и Холандия. Към края  на  месеца  те  започнаха  да  се  поуспокояват  и  сега са около 0,9-1 евро/кг., сочат данни на САРА. При  краставиците,  ценовата  ситуация  през октомври отбелязва    леко    увеличение.    В    най-големите    ЕС производителки – Испания и Полша, те са в рамките на 1- 1,2 евро/кг, което е с около 20% над нивото от септември. При пипера цените на едро в основните производителки в ЕС отбелязват ръст, като те са между 0,9-1,0 евро/кг. В Турция, основната страна доставчик на червени чушки вид “Капия” у нас, цената е около 0,33 евро/кг.

 

30% по-малко домати в Италия заради сушата

Засушаването  през  това  лято  в  голяма  част  от Западна Европа в момента се отразява на цялото производство на зеленчуци. При доматите в основната страна производителка на домати за консервната промишленост – Италия се отчита с между 20-30% по-малко продукция. Това ще се отрази, както на крайните количества, така и на цените, които в следващите месеци ще се повишат. През 2016 и 2017 г. общата площ на отглежданите зеленчуци в биологично направление са около 437 хил.ха, което е 0,7% от цялата  площ  със  зеленчуци  и  около  0,8%  от общата площ с органично производство в света. Площта  на   отглежданите  по   органичен  начин зеленчуци в България достига 4,1 хил. ха, което е над 10% от общата площ на органичното производство и ни нарежда в топ 7 в света по дял на биологичното зеленчукопроизводство в това направление.

agrozona.bg

Четете още: Биткойнът може да доведе до глобална климатична катастрофа

Коментари

Новини Варна