IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Живот
09:25 | 21 ноември 2018
Обновен: 21:31 | 14 април 2024

Градове на вода: Абърдийн – петролният бисер на Европа

Целогодишната цветна градина, пробила мрачните и каменни очертания на 8000-годишен град

По материала работи: Пламен Янков
Градове на вода: Абърдийн – петролният бисер на Европа

Абърдийн е третият по големина град в Шотландия. Населението му е около 250 000 жители. Известен е още като Гранитния, Сивия и Сребърния град със златни пясъци. Районът около Абърдийн е заселен преди най-малко 8000 години. Пропит с  култура и природни кътчета за отдих. В художествената галерия на Абърдийн ще намерите колекции на импресионисти, викторианци, шотландски и британски творци от XII век, както и колекции от сребро и стъкло. Впечатляващи музеи, изумителни паркове и градини, разнообразие от пъбове, клубове, ресторанти и подобни заведения. 

 

Замъкът Балморал.

 

 

Живописният източен бряг на Шотландия пъстрее с наситено зелени парцели земя и отделни каменни къщи. Това е и първото нещо, което се вижда при захода за кацане на самолета. После се откриват и самият Абърдийн и неговото пристанище, което се намира в центъра на града. 

 

 

ЗИМНАТА ГРАДИНА В ПАРКА ДЮТИ е най-голямата закрита градина в Европа.
 

 

Абърдийн е и столица на Европа по отношение на добива на нефт. Градът се изстрелва икономически рязко нагоре след откриването на петрол в Северно море в началото на 70-те години на миналия век. По морското дъно в момента има около 50 петролни находища, които се експлоатират. Неговите на пръв поглед мрачни и каменни очертания се смекчават от целогодишно изложените цветя в градини и паркове.


Зимната градина в парк Дюти е най-голямата закрита градина в Европа 

Забързаното пристанище на Абърдийн може да се наблюдава от живописното село Футдий, разположено в южния край на дългия около три километра пясъчен плаж на града. Много от атракциите на Абърдийн са разположени в центъра му и най-вече около Юниън стрийт. Ако искате да научите повече за историята на града и първия местен университет, посетете Кралския колеж. Разположен в стария Абърдийн, колежът е отворен за посещения през цялата седмица. Градът е известен и със своите две катедрали – катедралата „Свети Андрю” и катедралата „Свети Мачар”. Първата от тях е главната църква в Абърдийн, а втората е най-старата гранитна сграда в града, датираща от ХІV век. Когато говорим за църковни сгради, си струва да посетите и храма  „Свети Никълъс”. Разположен е на Юниън стрийт и датира от ХІІ век. Църквата е най-голямата енорийска църква в пределите на града. 

 

Улица.
 

 

Абърдийн не е толкова богат, колкото са Глазгоу и Единбург от гледна точка на изкуство. Тук няма да намерите множество галерии и музеи. Въпреки това, има доста интересни места, които може да посетите. Едно от тях е художествената галерия на Абърдийн, разположена на Скулхил. Второто място е местният Морски музей. Изключително красиво място за посещение е и къщата на Провост Скене. Датира от ХVІ век и дава възможност на посетителите да се насладят на множество стаи, в които се показва повече от 200-годишна история. Боядисаната галерия, голямата зала и стаята на регентството са само част от стаите в къщата, които ще привлекат вниманието ви.  Ако пътувате с личен автомобил или ползвате местния транспорт, може да разгледате колкото се може повече от Абърдиншир. Непременно вижте и замъка Балморал. 

 

АСАНСЬОР за кораби в Абърдийн.
 

 

Лятото е най-подходящо време за посещение тук. 

 

През зимата денят трае само 6-7 часа, а през останалото време тъмнината властва над града. Средните температури през зимата са около 1 градус по Целзий, но в повечето случаи те са под нулата, а средната лятна температура достига около 16-17 градуса. 

 

СИВ и гранитен град.


 

 

Абърдийн има летище, разположено в северната част на града, в района на Дайс. Обслужва множество вътрешни линии, както и международни полети до част от големите европейски държави като Франция, Германия, Испания, Белгия, Австрия и т.н. Има и въздушна връзка към всички скандинавски страни и Ирландия. Има няколко полета дневно от Лондон, както и директна връзка с Франкфурт (удобно за пътуване от България). Центърът на града не е голям и всички негови забележителности могат лесно да бъдат достигнати пеш. Само ако искате да посетите някои от замъците извън града (като замъка Балморал), може да се наложи да използвате автомобил или друг вид транспорт. Струва си да надникнете в този екзотичен град – в него ще усетите в цялата му пълнота духа на Севера.

 

 

КАТЕДРАЛАТА  „Свети Мачар“.
 

В АБЪРДИЙН СЪЩО СЕ ПРОВЕЖДА регатата „Тол шипс“.

 

 

Материала подготви ЕЛИ МАРИНОВА

Коментари

Новини Варна