Истината е, че хубавото ястие става с хубави продукти. Сигурно има и по-икономични рецепти за баница, но тази е невероятно вкусна и си заслужава да я опитате.
Необходими продукти:
1 пакет кори за баница "печени на сач" - те са по дебели от обикновените, но и много по-вкусни.
1 кофичка кисело мляко.
200 м.л. прясно мляко
7 яйца
400 грама сирене (не го замествайте с извара или други продукти, имитиращи сирене, защото идеята на тази баница е да бъде най-близко до "бабината", а със заместители този вкус няма да се получи)
70 гр. краве масло
100 м.л. олио
1 ч.л. сол
1 бакпулвер
Начин на приготвяне:
Разбийте 5 яйца
Добавете киселото мляко, бакпулвера, 70 м.л. олио и натрошеното сирене.
В предварително подмазана с олио тава разпределете корите и плънката - ред кори, ред плънка, без да притискате (да остане въздушна), като завършите най-отгоре с кора.
Разтопете маслото с останалото олио,
През това време много внимателно, за да не се смачка, само с върха на остър нож нарязвате баницата на 8-12 квадрата. Залейте по разрезите и по краищата с горещата мазнина, отгоре залейте с предварително разбитите в прясното мляко 2 яйца.
Покрийте с алуминиево фолио и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 35-40 мин. (докато бухне хубаво). Махнете фолиото и печете още около 15 мин. докато хване хубава златиста коричка.
Поръсете с вода и завийте с кухненска кърпа за около половин час.
Нарязвате и хапвате с удоволствие!
Да ви е сладко!
Черно море
Рецепта на деня: Тайната на бабините мекици
Рецепта на деня: Тутманик със сирене и кашкавал
Коментари