Рецепта на деня: Тайната на бабините мекици
Уникално прости за приготвяне, евтини и много вкусни
Публикувана: 8 Nov 2018 | 12:17

Тайната на бабините мекици е в приготвянето на тестото и в пърженето. Тестото не се меси, а се бърка, втасва на студено и се пържи в много и силно сгорещено олио, за да не поемат мазнина и да бухнат.

 

Необходими продукти:

 

1/2 кубче жива мая

1 ч.л. сол

1 ч.л. захар

400 м.л. хладка вода (С температурата на тялото. Пробва се с пръст)

Брашно колкото поеме - около 800 гр.

1/2 л. олио за пържене

 

Начин на приготвяне:

 

Тестото се приготвя от предната вечер, за да има време да втаса на студено.

 

Разтваряме маята в хладката вода в дълбока купа (Хубаво е да го направите в пластмасова кутия с капак, от тези които се закопчават отстрани, с обем поне 3-4 литра защото при втасването тестото увеличава няколко пъти обема си)

 

 

Добавяме солта, захарта и брашно при непрекъснато бъркане с дървена лъжица, докато тестото започне да се отлепя от стените на съда.

 

Затваряме хубаво кутията и го оставяме да преспи в хладилника.

 

На сутринта загряваме хубаво олиото в дълбок тиган. С мокра ръка взимаме по малко от тестото, раздърпваме го и пържим от двете страни до готовност.

 

 

Готовите мекици подреждаме върху кухненска хартия, за да попие остатъчната мазнина.

 

Сервираме със сладко, пудра захар, сирене или друго - по избор. Могат да се консумират и без добавки.

 

Гарантирано ще станат любими на цялото семейство!

 

Да ви е сладко!

 

Черно море

 

Рецепта на деня: Уникално вкусни домашни пърленки

Рецепта на деня: Вкусни кифлички с мармалад

Рецепта на деня: Ябълков сладкиш за начинаещи домакини

Коментари ( 0 )