Тайната на бабините мекици е в приготвянето на тестото и в пърженето. Тестото не се меси, а се бърка, втасва на студено и се пържи в много и силно сгорещено олио, за да не поемат мазнина и да бухнат.
Необходими продукти:
1/2 кубче жива мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
400 м.л. хладка вода (С температурата на тялото. Пробва се с пръст)
Брашно колкото поеме - около 800 гр.
1/2 л. олио за пържене
Начин на приготвяне:
Тестото се приготвя от предната вечер, за да има време да втаса на студено.
Разтваряме маята в хладката вода в дълбока купа (Хубаво е да го направите в пластмасова кутия с капак, от тези които се закопчават отстрани, с обем поне 3-4 литра защото при втасването тестото увеличава няколко пъти обема си)
Добавяме солта, захарта и брашно при непрекъснато бъркане с дървена лъжица, докато тестото започне да се отлепя от стените на съда.
Затваряме хубаво кутията и го оставяме да преспи в хладилника.
На сутринта загряваме хубаво олиото в дълбок тиган. С мокра ръка взимаме по малко от тестото, раздърпваме го и пържим от двете страни до готовност.
Готовите мекици подреждаме върху кухненска хартия, за да попие остатъчната мазнина.
Сервираме със сладко, пудра захар, сирене или друго - по избор. Могат да се консумират и без добавки.
Гарантирано ще станат любими на цялото семейство!
Да ви е сладко!
Черно море
Рецепта на деня: Уникално вкусни домашни пърленки
Коментари