IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Живот
16:51 | 13 декември 2018
Обновен: 09:16 | 16 март 2024

Рискът от инфаркт по празниците е най-висок на Бъдни вечер в 22 ч.

Учените обясняват този факт с увеличеното чувство за тревожност и с натрупания стрес

По материала работи: Слав Велев
Рискът от инфаркт по празниците е най-висок на Бъдни вечер в 22 ч.

Шведски учени установиха, че рискът от инфаркт по празниците е най-висок на Бъдни вечер в 22 часа, тъй като тогава се натрупва най-много стрес, пише в. "Дейли мейл".

 

Екип от института "Каролинска" в Стокхолм сравни данните за 280 хиляди инфаркта, регистрирани в период от 16 години. Най-висок пик те бележат на 24 декември към 22 часа.

 

Учените обясняват този факт с увеличеното чувство за тревожност и с натрупания стрес, особено във възрастовата група на над 75-годишните и хората със сърдечносъдови проблеми и диабет.

 

Коледният стрес достига своя пик на 24 декември в 14.33 ч.

 

Шведските специалисти са изчислили точно с колко се увеличава рискът от инфаркт на Бъдни вечер - с 37 на сто. Самата Коледа на 25 декември също е доста рискова, когато процентът вероятност за получаване на инфаркт е 29 на сто.

 

По Нова година възрастните и хората с диабет и сърдечносъдови проблеми също трябва да внимават. Тогава рискът от инфаркт се повишава с 20 на сто.

 

През останалите дни от годината най-опасни се оказват понеделниците. В началото на новата седмица рискът от инфаркт се увеличава с 10 процента. Най-опасният час през деня е 8 часа сутринта, когато се регистрират 60 процента от инфарктите.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна