Необходими продукти:
5 яйца
2 ч.ч. захар (аз комбинирам 2/4 бяла, 1/4 кафява и 1/4 пудра захар)
прясно изстискан сок от 3 портокала
3 ч.ч. брашно
1/3 ч.ч. олио
настъргана кора от 1 портокал
10-12 нарязани на ситно фурми
50 гр. шоколад, нарязан на ситно
1 бакпулвер
2 пак. ванилена захар
2 с.л. брашно от рожков (може да се замени с какао на прах)
4 с.л. течен шоколад за намазване
натрошени бадеми или орехи за поръсване
Начин на приготвяне:
Яйцата (задължително трябва да бъдат извадени от хладилника поне един час по-рано, за да се стоплят на стайна температура) разбиваме с помощта на миксер на пяна.
Добавяме захарта и разбиваме поне 5 мин. докато се превърне в гъст мус.
Прибавяме сока на портокала и настърганата кора и отново разбиваме добре,
Добавяме на тънка струя олиото, като продължаваме да бъркаме непрекъснато.
Накрая прибавяме на малки части пресятото с бакпулвера и ваниловата захар брашно, като бъркаме на най-бавната степен на миксера.
Добавяме предварително набрашнените фурми и шоколад,
като разбъркваме много леко с дървена лъжица, за да влязат съвсем леко в сместа.
Изсипваме в подмазана с олио и покрита с хартия за печене тавичка.
Оставяме 3-4 лъжици от сместа и ги разбъркваме с брашното от рожков.
На тънка струйка изсипваме кафявата смес на лентички в тавата,
а после с помощта на вилица леко я завъртаме, както е показано на снимката.
Печем около 40 мин. в предварително загрята на 180 градуса фурна (без вентилатор). Когато леко изстине го обръщаме в правоъгълна чиния, мажем с разтопения шоколад и поръсваме с бадемите.
Да ви е сладко!
Черно море
Рецепта на деня: Домашни шоколадови бонбони с мюсли и ябълки
Рецепта на деня: Печена тиква с мед и бадеми
Рецепта на деня: Фантастичен турски десерт
Коментари