IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Живот
15:34 | 19 януари 2019
Обновен: 22:53 | 6 май 2024

Рецепта на деня: Портокалов кейк с шоколад, фурми и рожков

Вкусно изкушение с минимум усилие

По материала работи: manager
Рецепта на деня: Портокалов кейк с шоколад, фурми и рожков

Необходими продукти:

 

5 яйца

2 ч.ч. захар (аз комбинирам 2/4 бяла, 1/4 кафява и 1/4 пудра захар)

прясно изстискан сок от 3 портокала

3 ч.ч. брашно

1/3 ч.ч. олио

настъргана кора от 1 портокал

10-12 нарязани на ситно фурми

50 гр. шоколад, нарязан на ситно

1 бакпулвер

2 пак. ванилена захар

2 с.л. брашно от рожков (може да се замени с какао на прах)

4 с.л. течен шоколад за намазване

натрошени бадеми или орехи за поръсване

 

Начин на приготвяне:

 

Яйцата (задължително трябва да бъдат извадени от хладилника поне един час по-рано, за да се стоплят на стайна температура) разбиваме с помощта на миксер на пяна.

 

 

Добавяме захарта и разбиваме поне 5 мин. докато се превърне в гъст мус.

 

Прибавяме сока на портокала и настърганата кора и отново разбиваме добре,

 

Добавяме на тънка струя олиото, като продължаваме да бъркаме непрекъснато.

 

 

 

Накрая прибавяме на малки части пресятото с бакпулвера и ваниловата захар брашно, като бъркаме на най-бавната степен на миксера.

 

 

Добавяме предварително набрашнените фурми и шоколад,

 

 

 

като разбъркваме много леко с дървена лъжица, за да влязат съвсем леко в сместа.

 

 

Изсипваме в подмазана с олио и покрита с хартия за печене тавичка.

 

Оставяме 3-4 лъжици от сместа и ги разбъркваме с брашното от рожков.

 

На тънка струйка изсипваме кафявата смес на лентички в тавата,

 

а после с помощта на вилица леко я завъртаме, както е показано на снимката.

 

 

Печем около 40 мин. в предварително загрята на 180 градуса фурна (без вентилатор). Когато леко изстине го обръщаме в правоъгълна чиния, мажем с разтопения шоколад и поръсваме с бадемите.

 

 

 

Да ви е сладко!

Черно море

 

Рецепта на деня: Домашни шоколадови бонбони с мюсли и ябълки

 

Рецепта на деня: Печена тиква с мед и бадеми

 

Рецепта на деня: Фантастичен турски десерт

 

Коментари

Новини Варна