IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
17:26 | 20 януари 2019
Обновен: 12:50 | 25 април 2024

Странични ефекти от боядисването на косата

Риск от развитие на астма

По материала работи: Юлиян Атанасов
Странични ефекти от боядисването на косата

Боите за коса могат да предизвикат алергии на тялото. Причината е, че те съдържат парафенилендиамин, който е често срещан алерген. Хората, които имат контактен дерматит са особено податливи на реакции от боите поради химикалите, присъстващи в багрилата. Тези, които имат кожни заболявания като екзема и псориазис също е препоръчително да се въздържат от използването на бои за коса. В по-леките случаи багрилата могат да причинят сърбеж, дразнене на кожата, зачервяване, подуване на скалпа и на други чувствителни области като лицето и шията. Трябва да се има предвид, че е възможно да се направи алергия дори в миналото да не се е случвало. Колкото повече се оцветява косата, толкова по-вероятно е да се получи нежелана реакция.

 

Жените, които са бременни също трябва да избягват боядисването на косата. Оловен ацетат е една от най-често присъстващите съставки в постоянните бои за коса. Според изследвания е възможно да има връзка между него и инфертилитета. Необходимо е да се отбележи, че тази съставка не е единствената, която вреди. Добре е да се избягват всякакви бои за коса през период на бременност, тъй като химикалите в тях могат да навредят на нероденото дете.

Първоначално въведените бои за коса са съдържали съединения, които са канцерогенни. Докато формулите се променяха, за да се замести този химикал, дебатите за това, дали боите могат да причинят рак, не са спирали. Необходими са повече научни изследвания, за да се установи категоричната връзка между рака и използването на боята за коса.

Не на последно място по важност е и рискът от развитие на астма. Боите за коса съдържат персулфати, които могат да влошат астмата. Непрекъснатото вдишване на химикалите може да предизвика пристъпи на астма, кашлица и възпаление на белите дробове.

 

Поради съдържанието си на амоняк и пероксид, боите за коса са изключително вредни за нея. Пероксидът премахва естествения цвят на косата. Редовното излагане на косъма на тези химикали може да доведе до загуба на блясък на косата, чупливост, накъсване и обилен косопад.

 

Това са само някои от причините, поради които боите за коса са изключително вредни за външния вид на косата, но и за цялостното здраве на организма. Най-безопасният начин за оцветяване на косата е преминаване към алтернативи за естествено боядисване на косата.

 

puls.bg

Четете още: Как да се радвате на живота, когато нещата не вървят по план?

 

Коментари

Новини Варна