IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Живот
18:56 | 8 февруари 2019
Обновен: 20:28 | 23 март 2024

Най-старата птица стана майка на 68 години

Намерила е партньора си на 56-годишна възраст

По материала работи: Пламен Янков
Най-старата птица стана майка на 68 години

Снимка REUTERS

 

 

Най-възрастната дива птица в света - албатросът Уиздъм, отново си измъти пиленце и стана майка на 68 години, съобщи Службата за охрана на рибните ресурси и на дивите животни в САЩ, предаде БТА, цитирана от dnes.bg.


Орнитолозите отбелязват, че Уиздъм и нейният партньор са се запознали, когато самката е била на 56 години.


Албатросите като Уиздъм живеят обикновено около 50 години. Затова всяко нейно ново пиленце предизвиква възторг. Досега тя е измътила най-малко 40.

 

"Видяхме я близо до гнездото й на 29-и ноември и биолозите потвърдиха, че е снесла яйце", казаха миналата година от резервата.

 

Тогава и сега край Уиздъм отново е съпругът й Акеаками. Той й помага в мътенето, а след това и в отглеждането на малкото. Докато то полети, ще минат седем месеца.

 

Яйцата на албатросите се излюпват за 60 до 64 дена. Малкото на Уиздъм се излюпи този месец, а големи пера ще му поникват след 150 дни.

 

Уиздъм има идентификационен пръстен от 1956 г. Тогава е била поне на 5 години, но е възможно и да е била по-възрастна. Дълго време биолозите нямаха вест от нея, но през 2002 г. тя се появи. Оттогава редовно идва да мъти в морския национален парк на атола Мидуей.

 

На атола Мидуей се е установила най-голямата колония албатроси в света. Уиздъм е лайзенски албатрос. Почти 70 процента от този вид живеят на атола, който е на около 1900 км на северозапад от Хонолулу.

 

Има и по-дълголетни птици от Уиздъм, например папагалът Куки, който почина в зоологическата градина на Чикаго на 83 години. Уиздъм обаче вероятно е летяла най-дълго, по изчисления 3,2 до 4,8 милиона километра.

Коментари

Новини Варна