IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Живот
09:24 | 17 февруари 2019
Обновен: 20:43 | 23 март 2024

Как да балансираме чрез медитация

Медитацията спомага за по-силен имунитет

По материала работи: Пламен Янков
Как да балансираме чрез медитация

Какви грижи полагате за духа и тялото си? А пробвали ли сте някога да медитирате? Това е практика за постигане на физическо, емоционално, умствено и духовно развитие, която е на повече от 5000 години, пише Az-jenata.
 

Днес има много и различни видове медитация, но всеки един от тях ни помага да постигнем повече любов и здраве. Кои са основните ползи от следването на практиката?
 

Намалено кръвно налягане
 

Изследвания показват, че медитирането чрез фокусиране върху тихи мантри може да намали кръвното налягане. Това е ефективно при възрастните хора и тези, които страдат от високо кръвно налягане. Медитацията подобрява стойностите на кръвното чрез релаксиращи сигнали на нервите, които координират функциите на сърцето, напрежението на кръвоносните съдове.
 

Помага в отслабването
 

Когато спазваме диета, често началото е твърде стресиращо за нас. Ако сте решили да се разделите с няколко излишни килограма, освен спортна активност, добавете към режима си и медитация. Според някои психолози, медитацията е отлична стратегия за отслабване.
 

Контрол върху болката
 

Човешкото съзнание за болката е свързано със състоянието на ума и може да се увеличи по време на стрес. Според изследвания, медитацията повишава активността в областите на мозъка, които контролират болката, помагайки да бъдем по-устойчиви на болка.


По-добър имунитет
 

Стресът, нездравословното хранене, заседналият начин на живот, са само част от факторите, които могат да отслабят нашия имунитет. В резултат, често страдаме от настинки, качваме излишни килограми, оплакваме се от лошо храносмилане, високо кръвно налягане и т. н. От друга страна, медитацията ни помага да намалим нивата на стреса, а когато в живота си имаме по-малко стрес, тогава и имунитетът ни е по-добър.
 

По-добър сън
 

Всеки човек в някакъв етап от живота си страда от безсъние. Ако искате да се наслаждавате всяка нощ на хубав и пълноценен сън – медитирайте.
 

Повече позитивни мисли
 

Всички знаем, че щастието започва в нас, с нашите мисли, които имаме към себе си, с любовта към собствената си личност. Медитацията е тази, която ни помага да намерим себе си, да установим връзка с тялото и емоциите си, да се обичаме повече, да се грижим по-добре за себе си, да променим мислите си в положителна посока. Редовната медитация помага и да контролираме гнева си, конфликтните ситуации, тревожността.
 

За по-добра памет
 

Проучванията показват, че многобройните стилове на медитация, подобряват способността на мозъка да изпълнява задачи по памет, подобрява концентрацията и забавя стареенето на мозъка с възрастта.
 

Четете още: Учени откриха как да "подмладим" мозъка си


 

 


 

Коментари

Новини Варна