IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
12:51 | 11 март 2019
Обновен: 19:03 | 19 април 2024

Четирима италиански тенори започват от Варна американското си турне

Вижте акцентите в X-то издание на Опера в летния театър

По материала работи: Слав Велев
снимка: Ели Маринова

X-ят сезон на Опера в летния театър (13 юни – 28 август) ще започне с концерт на Четиримата италиански тенори Федерико Паризи, Алесандро Дакриса, Роберто Креска и Федерико Сера (13 юни), под диригентството на Дерек Глийсън. Това каза на среща с журналисти директорът на ТМПЦ Даниела Димова. Любопитното за италиански тенори е, че те са излъчени след специален кастинг в Рим за голямо турне в САЩ с програма, която ще изнесат най-напред във Варна. Младите италиански тенори вървят по стъпките на своя съотечественик, звездния тенор Фабио Армилиато, който блесна и в Оперната гала миналото лято във Варна – побратимен град на родната му Генуа, на която той е културен посланик по света. Сега Фабио Армилиато ще представи своя рецитал „Cantango“, с песни и танга „От Скипа до Гардел“, в аранжимент на Фабрицио Моката, в компанията на танцовия дует „Лос Гуардиола“ (27 юли).

 

Премиерите на оперното лято 2019 ще бъдат „Княз Игор“ от Бородин, дир. Борислав Иванов, реж. Кузман Попов (2 юли) и „Симон Боканегра“ от Верди (8 август). Следвайки традиционната колаборация с балкански оперни театри, Варненската опера е поканила да режисира тази постановка Деян Прошев от Македония, когото познаваме от неговите варненски интерпретации на „Адриана Лекуврьор“ и „Силата съдбата“. На диригентския пулт ще посрещнем обичаната от варненци Николета Конти от Италия. В главната роля ще аплодираме Кирил Манолов, най-големия съвременен изпълнител на Симон Боканегра, заедно с великолепните Цветелина Василева и Иван Момиров.

 

Друга кулминация на Опера в Летния театър – Варна 2019 несъмнено ще бъде „Тоска“ с диригент Михаел Балке (18 юли). Участието си в главните роли са потвърдили световната прима Александрина Пендачанска, която миналото лято взриви ФКЦ с концерта си „Това съм аз“ и Камен Чанев, най-търсения съвременен български тенор.

 

Маестро Борислав Иванов ще дирижира вечната „Травиата“, в главните роли с Илина Михайлова и Алексей Татаринцев от Русия (2 август), а Лоренцо Бизари ще застане за пръв път на диригентския пулт в Летния театър за „Турандот“, със солистите на Държавна опера Варна Димитринка Райчева, Валерий Георгиев и Илина Михайлова (19 август).

 

Опера в Летния театър 2019 няма да пропусне да изненада почитателите си с нови мюзикъли. Предстоят премиерите на “Моя прекрасна лейди“ от Фр. Лоу, реж. Нина Найденова, дир. Страцимир Павлов (5 юли) и „Любовта никога не умира“ от А. Л. Уебър, продължение на „Фантомът на операта“, реж. Светозар Донев, диригент Страцимир Павлов (10 юли, 13 август). Ролята на главната героиня Кристин в премиерните спектакли ще изпълнят Илина Михайлова, която ще пее преди това в прощалния концерт на Хосе Карерас в София и Лилия Илиева - и двете познати с изключителните си изпълнения в мюзикълите на Варненската опера от последните години. Третият мюзикъл, който ще има своята премиера в Опера в Летния театър 2019 е „Чикаго“ от Джон Кандър, реж. Б. Панкин, дир. Страцимир Павлов (24 юли, 16 август).

 

Не по-малко емоционално ще бъде балетното лято, под знака на големия съвременен хореограф Сергей Бобров, з.а. на Русия и главен балетмайстор на Варненската опера. В програмата са включени: Балетна гала (17 юли), „Лебедово езеро“ от Чайковски (22 юли) и „Пепеляшка“ от Прокофиев (10 август).

 

X Опера в Летния театър ще завърши по традиция с високосна Оперна гала, която по право принадлежи на майстора в този формат, доайена на българските диригенти и Почетен гражданин на Варна и Пловдив, Маестро Борислав Иванов (22 август).

 

До края на април ценителите на финото музикално изкуство могат да се възползват от промоция по повод празничния женски месец март ДВАМА С ЕДИН БИЛЕТ в ценовите пояси 20 - 30 лв за всички спектакли на Държавна опера Варна и Драматичен театър "Стоян Бъчваров".

 

Байганьовщината в българската политика показват в „КОЙ е Големанов?“

Гледаме 19 впечатляващи музикални спектакъла по Великден

 

Коментари

Новини Варна