IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Култура
16:02 | 6 март 2019
Обновен: 00:54 | 25 март 2024

Байганьовщината в българската политика показват в „КОЙ е Големанов?“

Премиерата на новия мюзикъл по текст на Иво Сиромахов е утре

По материала работи: Слав Велев
снимка: Ели Маринова

Ели Маринова 

Байганьовщината в българската политика ще покаже музикалната сатира, която варненци ще видят и чуят в новия мюзикъл на Варненската опера „КОЙ е Големанов?“. Премиерата ще бъде представена на 7 март от 19.00 ч. на Основна сцена. „Получи се една магия на сцената, разказва актьорът, когото ще видим в главната роля на Големанов – Пламен Георгиев. Благодарение на творческата работа и моментите, които изживяхме целия екип на сцената, ние ще имаме един нов спектакъл – спойка между пеене, диалог и танц“. Актьорът споделя, че е в трупата на операта едва от 7 години, но този негов музикален живот го прави истински щастлив по две причини. Едната е мъдростта, която го е сполетяла – че никога не е късно човек да се научи да изхвърля емоциите си навън и да преоткрие обичта си към друго изкуство. Чувства се щастлив и защото не на всеки артист се дава в живота да изиграе тази голяма роля на Големанов. „Удоволствие, но и напрежение е да се играе този образ. Произведението е гротеска и изисква много повече енергия и талант, отколкото комедията“, споделя артистът.

 

„През последните 15-20 години в България се играеха само готови мюзикъли, сподели режисьорът проф. Светозар Донев. Това е първият български мюзикъл от толкова време насам, , който е изцяло българско произведение, колаборация между оперен театър, композитор и либретист. Сложна и отговорна творба. Когато през 1976 г. поставих „Службогонци“, аз имах доста проблеми с политическата върхушка. Сега също очаквам известни спънки. Текстът е на Иво Сиромахов, който е талантлив артист, режисьор и писател. За жалост, толкова години след написването на Големанов, все още не сме надживели манталитета на байганьовщината и навиците да правим всякакви компромиси за пари. Образът на Големанов в спектакъла не е конкретен, а обобщаващ. Вярвам, че този мюзикъл ще има дълъг живот и ще обиколи страната с турне. Отсега има интерес към него от други музикални театри в страната“ – отбеляза режисьорът.

 

„Спектакълът е един добър начин зрителите да се погледнат отстрани, да се засмеят на своите несъвършенства, а може пък и да започнат да ги преодоляват“, каза директорът на ТМПЦ Варна Даниела Димова, която представи две големи годишнини на Операта и Театъра. Очаквайте скоро програмите на XX Музикален Великденски фестивал и X-то издание на Опера в Летния театър с акцентите и премиерите в тях.

Ето и екипа на новото българско музикално произведение:

Мюзикъл от Георги Костов, Режисьор Светозар Донев, Диригент Страцимир Павлов

Хореограф Анна Донева, Сценограф Иван Токаджиев, Костюмограф Ана Мария Токаджиева

Действащи лица и изпълнители:

ГОЛЕМАНОВ - Пламен Георгиев, ГОЛЕМАНОВА - Благовеста Статева, НЕВЕНА - Лилия Илиева, ЛЮБОМИР - Велин Михайлов, ГОРИЛКОВ - Пламен Долапчиев, ИЛИЕВА - Вяра Железова, ЧАВДАРОВ - Людмил Петров, МИКИ - Калоян Лулчев, БАБА ГИЦКА - Милена Захариева, ПОПОВСКА - Сребрина Соколова, ДВАМА СОЦИОЛОЗИ - Анатоли Романов, Лев Караван

 

Градската галерия представя програма за семейната публика

Коментари

Новини Варна