IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Живот
08:50 | 24 април 2019
Обновен: 21:24 | 26 март 2024

Истанбул – туристът е цар, а всичко останало е на пазарлък – ІІ част

Фестивалът на лалето привлича гости от цял свят, но хората са тези, които ги карат да се върнат отново

По материала работи: Пламен Янков
Истанбул – туристът е цар, а всичко останало е на пазарлък – ІІ част

ВЪПРЕКИ ЧЕ ПОВЕЧЕТО ПОСЕТИТЕЛИ ПРИСТИГАТ В ИСТАНБУЛ ПО ВЪЗДУХА, всяка година над половин милион чуждестранни туристи влизат в града по море.

 

 

През последните няколко години, въпреки че Турция се намира в спирала от икономически проблеми, лирата лeти пo нaнадoлнищeтo, дългoвeтe нapacтвaт, a инфлaциятa пocтoяннo ce yвeличaвa, туристопотокът към Истанбул непрекъснато се увеличава. Притегателната сила на хилядите разцъфнали лалета, които огряват през пролетта града по време на Фестивала на лалето, са само една от причините за огромния интерес на хора от цял свят да посетят града на Босфора. По-съществената причина според мен е, че Истанбул кара туриста, независимо от средствата, с които разполага, да се почувства като цар. Всичко останало е пазарлък и  част от атракцията. 

 

КОРАБЧЕТА ОТ ВСЯКАКЪВ ВИД СА НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ на туристите за разходка по Босфора.


 

На договаряне не подлежат единствено входните такси за историческите забележителности, музеите, атракционите и билетите за градския транспорт (включително и воден), но те по принцип не са високи.

 

Гидовете изрично препоръчват на гостите на града да се придържат към придвижване с обществения транспорт, който е изключително добре уреден и сравнително евтин. Той представлява сложна мрежа от трамваи, тролейбуси, автобуси, метро, бързо-скоростни автобусни линии и фериботи. Най-широко разпространения транспорт е автобусният, който превозва (според екскурзоводите) над 5 милиона жители дневно, а със специално създадените автоалеи в града и по два от мостовете този вид транспорт се явява най-бързият, защото не попада в зоната на адските задръствания, които стават по истанбулските пътища. По тях пътуват метробусите - скоростни автобуси с четири вагона, които се придвижват обратно на посоката на движението, за да могат пътниците безопасно да се качват и слизат от тях.

 

КУЛАТА НА ДЕВИЦАТА Е ПРИДАЛА РАЗЛИЧНА КОЛОРИТНОСТ на историческото приключение на Истанбул, който е бил столица на три големи империи.

 

 

Ако решите обаче да се придвижвате с такси, много внимавайте. Правете „пазарлъка“ предварително и проучете маршрута на картата, за да не се окаже, че за „по напряко“ от Долмабахче до Капалъ чарши сте минали през азиатската част на града. Не се договаряйте за цена на километър, а за твърда сума от т. А до т. Б. Имайте предвид, че Истанбул се простира на територия от над 5461 km², което е приблизително ½ от територията на България, така че таксиджиите има къде да ви разходят.

 

ДОЛМАБАХЧЕ ОЗНАЧАВА “ЗАПЪЛНЕНА ГРАДИНА” И СЕ ОТНАСЯ ЗА МАЛКОТО ПРИСТАНИЩЕ, което султан Ахмед I затрупал, за да построи прекрасния си дворец.

 

 

Пазарлъкът е задължителен и когато влизате в някой от многобройните ресторанти в старата част на града. Пред всеки от тях има „викач“, който е длъжен да ви „вкара“ в заведението. Ако се договорите с него, ще получите безплатен десерт или процент отстъпка от сметката. 

 

МОСТЪТ ГАЛАТА Е НАПОЕН С БОГАТА ИСТОРИЯ, ТЪЙ КАТО ПЕТ ПЪТИ Е СМЕНЯЛ ЛИКА СИ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ. На това място е имало мост с такса за преминаване, дървен мост, плаващ мост, който е имал търговска зона и кейове. По-късно е бил опожарен, за да бъде изграден в сегашния му прекрасен вид.

 

 

 

Освен „викачите“ на заведенията по улиците на Истанбул се опитват да продадат стоките си и стотици амбулантни търговци на възраст от 7 до 97 години. Най-често те предлагат „оригинални“ маркови парфюми и също толкова „оригинални“ маркови дрешки, но ако завали дъжд, като фокусници вадят запас от чадъри… Търговия да става.


За предпочитане обаче е да се отнасяте с подобаваща доза съмнение към качеството на стоките и цената, на която ще ви ги предложат, защото често се оказва, че в многобройните магазинчета по търговските улици е по-евтино и също можете да искате отстъпки. 


Истанбул е раят на „репликите“

Това е мястото, на което можете да подновите изцяло гардероба си с качествени „ментета“ на изключително приемливи цени, особено ако умеете да се пазарите.  Всъщност в много малко магазини не е прието да се „договаря“ цена, но там пък редовно организират различни промоции за клиентите си. Има и такива, които работят само „на едро“ и няма да ви продадат единична бройка, за да не си развалят „серията“.

 

СТОТИЦИ,  ЖЕЛАЕЩИ ДА ПОСЕТЯТ ЦЪРКВАТА „СВ. СОФИЯ“, се редят на опашка през целия ден.

 


 

Жителите на града са много любезни с чужденците. Повечето млади хора говорят свободно английски, а лесно можете да се оправите и на руски или направо на български. Винаги ще се намери някой, който с готовност ще ви помогне да се ориентирате. 


Десетките ресторантчета, подобни на нашите за бързо хранене, предлагат традиционна турска кухня. Много е вкусно и на съвсем приемливи цени, но винаги питайте дали ястието не е люто, за да не се изненадате неприятно, особено ако не сте любители на пикантната храна.

 

ПОДЗЕМНИТЕ КОНТЕЙНЕРИ ЗА ОТПАДЪЦИ НЕ ПОЗВОЛЯВАТ боклукът да се разпилява около тях.


 

Няма начин да не се впечатлите от богатия избор на различни млечни произведения – сирена, кашкавали, квасени млека и т.н., кое от кое по-вкусни, особено когато посетите т.нар. Египетски пазар. Не се изкушавайте обаче да се запасявате за вкъщи, защото износът им е строго забранен и ще имате проблеми на границата. За сметка на това можете спокойно да си купите колкото искате ядки, сушени плодове, локуми, халви, баклави, маслини, подправки и всякакви други изкушения, които предлагат там.


Още едно нещо със сигурност ще ви направи впечатление и то е 


чистотата по улиците, 

въпреки огромните тълпи от туристи и местни. В Истанбул отдавна изхвърлят отпадъците в подземни контейнери. Всичко е добре затворено и няма как да бъде преровено и разхвърляно наоколо нито от животни, нито от хора.

 

МЕТРОБУСИТЕ СЕ ПРИДВИЖВАТ ОБРАТНО НА ПОСОКАТА НА ДВИЖЕНИЕ В СПЕЦИАЛНА ЛЕНТА. Те са изключително удобен и практичен начин за скоростно придвижване в града.
 

 

Част от атракцията за туристите са и въоръжените с автомати младежи, които почти се сливат с тълпата, и само по надписа „Полиция“ на гърба на сините им елеци можеш да разбереш, че се грижат за опазването на реда. Разбира се, тази „атракция“ не бива да бъде снимана дори и на шега.


И всичко това те потапя в една атмосфера, която може да се опише само като „усещане за Истанбул“. Усещане, което кара хиляди туристи да се завръщат отново и отново, влюбени в града на Босфора и неговите хора.

 

МАРИЦА ГЪРДЕВА

 

Четете още

Градове на вода: Истанбул – от лалетата до Долмабахче и Топкапъ сарай

Коментари

Новини Варна