IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
16:57 | 15 май 2019
Обновен: 06:28 | 24 април 2024

Учени създадоха полусинтетични човешки клетки

Специалистите добавили в човешки клетки молекули, които при наличие на светлина допринасят за образуване на кислородни радикали и други реактиви

По материала работи: Слав Велев
Учени създадоха полусинтетични човешки клетки

 

Учени от Единбургския университет в Шотландия са разработили метод за създаване на синтетични биополимери във вътрешността на жива клетка, съобщи Физ.орг.

 

Специалистите добавили в човешки клетки молекули, които при наличие на светлина допринасят за образуване на кислородни радикали и други реактиви. Освен това във вътрешността на клетъчните култури били доставени биологично съвместими мономери.

 

Впоследствие върху културите въздействало ултравиолетово лъчение, което довело до образуване на свободни радикали. Те реагирали с мономери и създали от тях полимери.

 

Специалистите отбелязват, че някои от полимерите били флуоресцентни, създавали наночастици и дори променяли поведението и движението на клетките.

 

По мнението на учените, получените резултати ще допринесат за развитие на нова област в биохимията. Авторите на изследването възнамеряват подробно да изследват влиянието на полимерите върху клетъчните култури.

 

dariknews.bg

 

Четете още: 

Коментари

Новини Варна