IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Живот
09:58 | 20 май 2019
Обновен: 14:01 | 6 април 2024

8 признака, че сте пасивно-агресивни

Предизвиквате гняв у другите

По материала работи: Пламен Янков
8 признака, че сте пасивно-агресивни

Повечето хора биха побързали да отговорят с „не“ на въпроса дали са пасивно-агресивни. На никого не му се иска да е такъв, но се случва доста често. Не осъзнаваме колко признаци издават именно такова поведение, с което потискаме не само себе си, но и хората около нас.


Бъдете откровени със себе си и си отговорете на въпроса дали правите някои от следните неща, съветва Az-jenata. Ще разберете дали поведението ви е пасивно-агресивно или проявявате само частични елементи?


Казвате, че сте съгласни, но действията ви казват тъкмо обратното


Пасивно-агресивният човек приема задачи, които не желае да прави, но въпреки това казва „да“. След това обаче започва да демонстрира нежеланието си да ги извършва, несъгласието си с методите, които са му наложени и постоянно намеква за съмнителния краен резултат.


Ядосани сте, но никога не го признавате


Очевидно е, че сте сърдити, огорчени, несъгласни или направо бесни, но отричате. Това е типично пасивно-агресивно поведение, при което в даден момент точката на кипене ще предизвика експлозивна ярост или тиха отмъстителност.


Мрънкате, сърдите се


Друга популярна стратегия на пасивно-агресивните персони е сърденето. Упражняват го най-често спрямо най-близките си хора, половинките си, приятелите си, понякога и спрямо колеги.


Отлагате


Задачи, важни житейски решения, крачки напред в личния и професионалния живот – ако забавяте всичко това определено се държите пасивно-агресивно както към себе си, така и към хората в живота си. Повечето от нас предпочитат да отлагат неприятни задачи и това е нормално. Проблемът идва, когато пасивно-агресивното ни поведение ни подтиква да отлагаме и приятните ангажименти, намирайки си всевъзможни причини за това.


Предизвиквате гняв у другите


Пасивно-агресивните са истински майстори в това да предизвикат гнева на другите и съвсем спокойно да стоят срещу тях и да не дават вид на ядосани. Това поведение в много случаи причинява невероятни изблици у хората срещу тях.


Изпращате противоречиви послания


Образно казано, пасивно-агресивното поведение ви кара да се чувствате наострени като нож, но да се държите като меко перце. Това прави общуването с вас объркващо за другите, тъй като трудно можете да скриете нагласата си под тази повърхност. Тя проличава в жестовете, езика на тялото, погледите, вметнатите думи, намеците, противоречивото поведение.


Мъжко поведение, предвещаващо раздяла


Една обща характерна черта на пасивно-агресивното поведение е фактът, че държейки се по този начин, вие винаги успявате да напипате слабото място на другите, като не се свените да го изтъкнете или да пуснете хапливо изречение, с което да ги накарате да се почувстват зле.


Наказвате с мълчание


Ако мислите, че като мълчите ще накарате човека срещу вас да разбере грешките си, да се извини или да ви разбере, грешите. Не очаквайте някой да чете мислите ви, а говорете. С това пасивно-агресивно поведение няма да спечелите нищо, тъкмо обратното.


Четете още: Как да се справим с паник атаките?
 

Коментари

Новини Варна