IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Живот
10:56 | 24 май 2019
Обновен: 18:50 | 25 април 2024

Какво се случва в тялото, когато не ядете достатъчно плодове и зеленчуци

Повишава се рискът от рак

По материала работи: Пламен Янков
Какво се случва в тялото, когато не ядете достатъчно плодове и зеленчуци

Как изглежда една ваша чиния за обяд или вечеря? Какви храни включва и има ли в нея място за полезните зеленчуци и плодове? Растителните храни трябва да преобладават, да ги включваме във всяко хранене за деня, да има малко място за здравословен протеин, а пълнозърнестите храни не са забранени, но в разумни количества. Защо това съотношение е важно и как нередовната консумация на плодове и зеленчуци се отразява на тялото ни?

 

Така например, менюто с високо съдържание на натрий и ниско на растителни храни, може да допринесе за повишаване на кръвното налягане, пише az-jenata.bg. Минералите като калий, калций и магнезий, спомагат за калиево-натриевия баланс. Когато организмът ни не получава достатъчни количества се увеличава рискът от високо кръвно, сърдечни проблеми и дори депресия, както и:


Недостиг на хранителни елементи

Плодовете и зеленчуците съдържат някои от най-важните хранителни вещества за нашето здраве. Недостатъчната им консумация, може да доведе до дефицит на тези елементи. Въпреки че с останалата част от храната също си осигуряваме полезни вещества, в плодовете и зеленчуците се съдържат в по-висока концентрация.

 

Храносмилателни проблеми

Запек, дивертикулоза, хемороиди... Ако страдате от някои от тези състояния, помислете дали в менюто ви присъстват достатъчно плодове и зеленчуци. Те съдържат целулоза и фибри, които помагат за облекчаване или предотвратяване на запека, стимулират мускулите на стомашно-чревния тракт, намаляват натиска върху долната част на червата, което прави по-малко вероятна появата на хемороиди.

 

Повишава се рискът от рак

Според Американския институт за изследване на рака (AICR), нито една храна не може да ви предпази от рак, но диета, богата на растителни храни, може да помогне за намаляване на риска от болестта. Антиоксидантите като витамини Е, С и каротеноидите, предпазват здравите клетки от свободните радикали. Каротеноидите – пигменти, включващи бета-каротин, които се съдържат в спанака, други тъмни листни зеленчуци, плодове и зеленчуци с интензивен оранжев цвят, като сладки картофи, тикви и моркови, могат да намалят риска от клетъчни увреждания.

 

 

Покачване на килограмите

Ако менюто ви е бедно на плодове и зеленчуци, вероятно е изградено от повече храни с високо съдържание на мазнини и калории. Ако се опитвате да отслабнете, помислете защо диетата ви не дава резултати. Плодовете и зеленчуците са с ниско съдържание на калории и нисък гликемичен индекс (или поне повечето), което не предизвиква резки промени в нивата на кръвната захар и инсулина.

 

Увеличава се рискът от диабет

Наддаването на телесно тегло се свързва с риска от диабет, тъй като страдащият от излишни килограми обикновено се храни нездравословно, а в менюто му почти липсват растителни храни. Замяната на пастата, тестените изделия, вредните въглехидрати с нисковъглехидратни зеленчуци като спанак, броколи, карфиол, домати, патладжан, тиквички, тиква и свежи плодове, може да помогне за регулиране нивата на глюкозата.

Коментари

Новини Варна