IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Живот
19:41 | 15 юни 2019
Обновен: 06:42 | 17 април 2024

Къде Мохамед бин Салман държи най-скъпата картина в света?

За нея бяха броени 450 млн. долара преди две години

По материала работи: Пламен Янков
Къде Мохамед бин Салман държи най-скъпата картина в света?

Шедьовърът на Леонардо да Винчи "Спасителят на света", за който учените всъщност все още спорят дали наистина е негов, стана най-скъпата картина. За нея бяха броени 450 млн. долара преди две години.


Картината бе продадена на търг на "Кристис" в Ню Йорк и от тогава никой не можеше да каже със сигурност къде е платното.


Рекордно скъпата картина бе купена от саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман и според сайта Artnet.com той я е окачил в личната си яхта.


"Спасителят на света" се намира на суперяхтата "Серена", твърдят двама източници "свързани с транзакцията", които обаче остават анонимни.


Яхтата "Серена" за последно е видяна на 26 май в Червено море, край египетския курорт Шарм ел Шейх.


Колкото и луксозна и сигурна да е една яхта, едва ли морето е най-подходящото място за една картина, особено за най-скъпата на света. Но не за първи път богаташите демонстрират подобна "небрежност".


Например извесната картина на Френсис Бейкън "Триптих 1974 - 1977", оценена на 70 млн. долара, била окачена на долната палуба на яхтата "Авива" на Джо Луис.


Вероятно "Спасителят на света" ще остане на борда на "Серена" поне докато Саудитска Арабия построи планувания си културен център. Проектът е все още във фаза проучване, обясни представител на саудитските власти, отговорен за проекта.


Саудитският център за международна комуникация обаче отказва какъвто и да е коментар по темата.


Dnes.bg


Четете още: Учени решиха: Усмивката на Мона Лиза не била искрена

Коментари

Новини Варна