По-бързо от очакваното: Екстремни температури до края на века
Учени алармират за климатичните промени
Публикувана: 19 Jun 2019 | 12:23

Все по-често учени и специалисти алармират за бързите промени в климата, които не спират да ни влияят. Телевизионната компания CNN обяви, че затоплянето на климата е факт и ще усетим това още до края на този век. Скоро на големи части от планетата ще бъдат наблюдавани екстремни температури.


Медията цитира проучване, публикувано в списанието "Природни климатични промени", пишат от "Дарик", цитирани от Dnes.bg. Учените анализирали 22 компютърни модела, отразяващи климатичните промени. От тях станало видно, че в края на XXI век температурните рекорди ще бъдат редовно отчитани на 58 процента от повърхността на Земята. Те ще обхванат 67 процента от териториите на най-слабо развитите страни и на островните държави.
 

CNN припомня, че от 1901 до 1975 година температурата на Земята се е повишила с 0,7-0,9 градуса по Целзий. От 1975 година насам процесът на затопляне рязко се е ускорил и сега средната температура е нараснала до 1,5 -1,8 градуса. Десетте най-топли лета в съвременната историята са били отчетени след 1998 година.


Екстремалните температури ще доведат до рязък скок на сърдечносъдовите и белодробни заболявания, до замърсяването на околната среда и чести случаи на астма. Между 2930 и 2050 година затоплянето на климата ще доведе до ръст на смъртността с 250 000 души всяка година.


Четете още: България може да се възползва от прехода към нисковъглеродна икономика

Коментари ( 0 )