За произхода на българското кисело мляко няма много писмени документи, но наличните такива, дават основание да се приеме, че то е продукт, различен от съществуващите видове кисели млека в различните части на земята. Има достатъчно основания да се приема фактът, че киселото мляко произлиза именно то нашите земи. Още Херодот е написал, че овчето кисело мляко е дар от траките. Киселото мляко се получава в резултат на млечнокисела ферментация в млякото. Основните микроорганизми, които участват във ферментацията на киселото мляко с два – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophiles.
Състав. По състав заквасеното мляко наподобява прясното, от което се получава, но заедно с това имат и много различия. След млечнокиселата ферментация, киселото мляко се различава по химичен състав от прясното. Промените, които настъпват под действието на млечнокиселите бактерии определят хранителната стойност на продукта. Химичният състав на различните видове кисело мляко е различен и се определя от вида на прясното мляко, породата на животните, от храненето, прилагането на технологии и т.н.
Изследванията сочат, че киселото мляко е с по-висока хранителна плътност от прясното. Причините за това са промените, които настъпват в резултат на ферментацията. Съдържанието на млечна захар се понижава с 20 – 30%. Останалото количество млечна захар служи като източник на енергия.
Киселото мляко е богат източник на калций, който може да задоволи напълно дневните нужди при човек. Киселото мляко съдържа повече калций от прясното – над 400 мг в порция. Освен това то съдържа и калий, протеини и витамини от група В. Проучванията сочат, че редовната консумация на кисело мляко укрепва имунната система. Лактобацилите в него подпомагат дейността на червата, увеличават количеството на усвоените хранителни вещества, запазват храносмилателната система здрава. Жените, които консумират четири порции кисело мляко седмично, страдат значително по-рядко от инфекции на пикочо-половата система.
За да сме сигурни, че в киселото мляко се съдържат полезните за здравето бактерии, основно правило е да търсим върху етикета „жива закваска“ или „био“. Максимално количество живи бактерии могат да постъпят в организма само, ако консумираме киселото мляко възможно най-скоро след заквасването му. Обикновено истинското кисело мляко има кратък срок на годност между 3 и 5 дни, съхранявано в хладилник.
Puls.bg
Четете още: Кратък наръчник за работохолици по време на отпуска

Влюбен в жена си – когато ревността носи парфюм на парижка вечер
Над 40 вторични труса в Турция след земетресението с магнитуд 6,1 по Рихтер
Депутатите с извънредно заседание заради заплатите на младите лекари
Григор Димитров: Дадох всичко от себе си при завръщането на корта
Екзотична физика: Каква трябва да бъде неутронната звезда, за да се превърне в черна дупка
Сияеща метеорна следа „фотобомбардира“ кометата Lemmon в невероятни кадри от телескоп
Astrobotic отложи изстрелването на лунната сонда Griffin-1 за средата на 2026 г.
Светът е на крачка от откриването на ваксина срещу рака
Лече - Наполи
Ново разкритие за Светльо Вуцов: Не знаел къде е фитнеса
Христо Янев залага на "пейки" в ЦСКА
Хулио Веласкес с важно решение за бъдещето на Левски
Дневен хороскоп за 28 октомври, вторник
Кекс с райски ябълки, орехи и аромат на канела
Нумерологична прогноза за 28 октомври
Нумерологична прогноза за месец ноември
Пробив в лечението на кератоконус: FDA одобри нова неинвазивна терапия
Агонисти на мелатониновите рецептори – селективна регулация на съня без риск от зависимост
Ново лечение прави клетката капан за херпес симплекса
Сладките картофи – съюзник на сърцето и полезни за кожата
Wall Street попи от глобалния оптимизъм около търговските преговори между САЩ и Китай
AI балон? Истинската опасност са тесните кредитни спредове
Левски вече мечтае за титлата: Това ли е краят на Лудогорец?
Най-честите грешки, които съсипват автоматика
Меган Фокс блесна в „кървава“ рокля 7 месеца след като роди четвъртото си дете
Седмичен любовен хороскоп 27 октомври - 2 ноември
Коментари