IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
18:45 | 25 август 2019
Обновен: 11:20 | 17 април 2024

Захарта на работното място

Едно кенче кола съдържа 40 г захар, а шоколадова бисквитка-5 г захар

По материала работи: Слав Велев
Захарта на работното място

Един от най-големите проблеми, които срещаме на работното място, е консумацията на захарни храни и напитки. Те са неизбежна част от забързаното ежедневие и дългият работен ден. Денталните лекари препоръчват консумацията на захар, под каквато и да е форма, да е до 30г на ден. Средно това са около 7 чаени лъжици захар. Проучвания обаче разкриват, че консумацията на захар от възрастното поколение надвишава тези препоръчителни количества. За справка, едно кенче кола съдържа 40г захар, а шоколадова бисквитка-5г захар, следователно ежедневно значително се надвишава консумацията на захарни храни и напитки.

 

Захарта може да навреди освен на външността и състоянието на вътрешните органи, но и на зъбите и венците. Съществуват категорични доказателства, че количеството и честотата на консумираните храни, съдържащи захароза, са най-важната причина за развитието на кариес. Тя покачва киселинността в устата до 200 пъти. Кариесните лезии нарастват пропорционално на прибавката на захар в диетата. Когато захарта се приема по време на основното хранене, независимо дали е храна или напитка, кариесът не се увеличава значително. Проблемът идва в честата консумация на захарни храни и напитки между храненията.Приемът на шоколад четири пъти дневно значително увеличава кариеса, но най-силно е увеличението при тези, които получават карамел и бонбони между 22-30 пъти на ден и то между храненията. С увеличаване на знанията и насърчаване на работодателите за осигуряване на вкусна и здравословна храна на работното място, значително може да се подобри здравето и ефективността на работниците. Намаляването на захарните храни и напитки на работното място, ще намали случаите на развитие на кариозни процеси по зъбите, образуването на ерозии по зъбите, както и пародонталните проблеми.

 

Ето какво трябва да знаете за захарта в храните и напитките:

 

Проверявайте количеството захар на опаковките, преди да поръчате храна за офиса.;

 

Захарта може да се съдържа под няколко форми в храните и напитките, но знайте, че името и завършва винаги на „оза“. Захароза, фруктоза, глюкоза-примери за захарни представители. И трите могат значително да навредят на зъбите и венците Ви.;

 

Захарозата и глюкозата са добавени захари, които се срещат в кексове, бисквити, сладки и почти във всички храни на пазара.;

 

Добавената захар няма хранителна стойност, за разлика от храните, които съдържат натурални захари. Натуралните захари са във високо количество във водата и фибрите.;

 

Когато четете етикета, не забравяйте че „без добавена захар“ не означава, че този продукт е без захар. „Без добавена захар“ означава, че няма допълнително, увеличено количество захар.

 

Как да намалите консумацията на захарни храни и напитки в офиса и във вендинг машините?

 

Заместете снаксовете, соленките, бисквитките с по-благоприятни за зъбите храни като: сирене, ядки, сурови зеленчуци.;

 

Консумирайте напитки, които не съдържат захари - например вода, газирана вода, мляко.;

 

Ако решите да хапнете нещо съдържащо захар, гледайте просто да е без добавена захар.;

 

Консумирайте захарни храни и напитки с основните хранения, а не като междинни такива.;

 

За вендинг машините-поддържайте храни с по-малко съдържание на захари.

 

Не забравяйте за положителните страни на намалената консумация на захар, това би ви помогнало да се справите с нея на работното място!

 

Puls.bg

Четете още:4 храни за здрави нокти

Коментари

Новини Варна