Традиционна или алтернативна медицина? Дете почина след лечение с билки
Обръщаме ли достатъчно внимание на здравето си?
Публикувана: 11 Sep 2019 | 9:48

Дете почина в Италия от ушна инфекция, след като родители и лекари лекували 7-годишното момченце с хомеопатия. Родителите отказали да дадат на детето антибиотик и затова италианските власти ги подведоха под отговорност.
 

Според родителите и лекуващите не било нужно температурата на детето да бъде свалена с медикаменти. Лекували го само с противовъзпалителни билки. Те били и против ваксините.
 

След инцидента се повдигна темата за това колко е важно законодателят да се намеси, тъй като и в Италия ваксините са задължителни.


"Често се случва в кабинета ми да дойдат родители, които са лекували децата си по метода на хомеопатията и споделят, че поради редица съображения отказват да приложат друга терапия. Това обаче е проблем. Невинаги лечението с билки и неизвестни за медицината субстанции върши работа", коментира в студиото на "България сутрин" общопрактикуващият лекар Гергана Николова.


Тя бе категорична, че трябва да се залага само на сигурни медикаменти, тъй като те са предварително тествани и е ясно как действат на човешкия организъм.


Според председателя на Националната пациентска организация "Лечение с хомеопатия" Виктор Попов, случаят с починалото в Италия дете бил заради липсата на компетентен хомеопат.


"То е било лекувано и с хомеопатия, и с билколечение. А двете не са съвместими. Съчетаването им е противопоказно и не трябва да се прави", обясни той.


Пред Bulgaria ON AIR Виктор Попов заяви, че едно от исканията на "Лечение с хомеопатия" е в България да бъде въведено висше образование в сферата, за да може този вид терапевтична помощ да бъде компетентна и пациентите да ѝ се доверяват.


Четете още: Мъж се ожени за любимата си, след като тя изпадна в мозъчна смърт

Коментари ( 0 )