IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Живот
14:42 | 21 септември 2019
Обновен: 08:17 | 16 април 2024

Какво (не) знаем за целувките?

Факт е, че жените се нуждаят от целувки повече, отколкото мъжете

По материала работи: Пламен Янков
Какво (не) знаем за целувките?

Интересен факт е, че най-дългата целувка в света е продължила 58 часа, 35 минути и 58 секунди. Световният рекорд е поставен от тайландската двойка Екачай Тиранарат и Ласкана Тиранарат.


В някои региони в Судан пък например се смята, че устните са пътят към душата. Страхувайки се, че душите им ще бъдат откраднати от допир уста в уста, някои от хората в тази област не се целуват. 


Също така, хората не са единствените, които си разменят целувки, пише Puls.bg. Смята се, че кравите, катериците и дори охлювите се целуват, но целувките на шимпанзетата единствено приличат на човешките.
 

Има много теории за това как е възникнало целуването и защо се прави. Според някои целуването е начин на поведение, което се прави в 90% от случаите. Други смятат, че целуването се корени в биологията.
 

Целуването е свързано с производството на хормона окситоцин, любовният хормон. Колкото повече тялото получава хормона, толкова повече го иска. Поради това в началото на една връзка, а и след това, целувките зачестяват. Това се дължи на нервните окончания по устните. Смята се, че устните са 100 пъти по-чувствителни от върховете на пръстите и също, че дори гениталиите не са толкова чувствителни, колкото устните. 


При целуването се освобождават още серотонин и допамин. Освобождават се и хормони като адреналин и норепринефрин, които задействат по-бързото биене на сърцето, а това води до по-голям приток на кръв към мозъка. Тогава се задейства нервната система, което води до разширяване на зениците, а това прави очите по-чувствителни. Това е и причината по време на целуване очите да се затварят.


Факт е също, че жените се нуждаят от целувки повече, отколкото мъжете, тъй като те са по-привързани. Също така в изследване се установява, че мъжете и жените целуват по различен начин. Първите предпочитат по-влажни целувки.


Голямо предимство на целувките е, че те могат да увеличат продължителността на живота. В проучване се твърди, че мъжете, които целуват жените си по бузата всеки ден преди работа, живеят средно с 5 години по-дълго от тези, които не го правят.


При целуването се отделя по-голямо количество слюнка, а тя действа като защита на зъбния емайл и предотвратява образуването на кариес. По време на целуване се разменят около 300 вида бактерии, за които се смята, че предпазват тялото от инфекции и алергии.
 

Също така при целуването се използват 34 лицеви мускула и се изгарят по 2 или 3 калории в минута.
 

Четете още: Качването на селфита причинява несигурност

Коментари

Новини Варна