IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Живот
14:05 | 17 октомври 2019
Обновен: 18:28 | 25 април 2024

783 милиона души живеят под международния праг на бедност

Нобеловата награда за икономика отиде при икономисти от три континента заради техния експериментален подход за облекчаване на глобалнния проблем

По материала работи: Слав Велев
 783 милиона души живеят под международния праг на бедност

 

Според класация на списание Форбс  най-богатият човек през 2018 г. е основателят на „Amazon“ – Джеф Безос, чието богатство се равнява на 112 млрд. долара. БВП на Афганистан за 2017 г., с население от 35 милиона души, е 20 млрд. долара. Тези данни доказват огромната икономическа пропаст не само между държавите, но и между отделните индивиди.

 

Днес е Международният ден за изкореняване на бедността. А само преди 3 дни Нобеловата награда за икономика отиде при икономисти от три континента заради техния експериментален подход за облекчаване на глобалната бедност. Това показва колко е сериозен проблемът в ХХІ век и колко много усилия коства на хората, за да се справят с него.

 

Какво представлява бедността

 

Съществените аспекти на бедността са липсата на храна, чиста вода и санитарни условия. Но освен глад и недохранване бедността включва и ограничения достъп до образование и други основни услуги, социална дискриминация и изключване, както и липсата на участие в процеса на вземане на решения.

 

Стряскащите факти показват, че 783 милиона души живеят под международния праг на бедност, който е 1,90 долара на ден. Повечето хора, живеещи под прага на бедност, принадлежат на два региона: Южна Азия и Африка на юг от Сахара. Високите нива на бедност често се срещат в малки, нестабилни и засегнати от конфликти страни. Над 160 милиона души са изложени на риск от крайна бедност до 2030 г.

 

И в Европа

 

Бедността не е проблем само на развиващите се страни, в Европа тя също се среща. През 2017 г. в ЕС има 112,8 милиона души, които живеят в домакинства, изложени на риск от бедност или социално изключване, което се равнява на 22,4% от цялото население.

 

Данните за 2017 г. показват, че повече от една трета от населението е изложена на риск от бедност или социално изключване в три държави членки на ЕС: България (38,9%), Румъния (35,7%) и Гърция (34,8%). В другия край на скалата най-ниските дялове на лицата, изложени на риск от бедност или социално изключване, са регистрирани в Словакия (16,3%), Финландия (15,7%) и Чехия (12,2%).

 

Гладът – най-болезненото измерение на бедността

 

Най-голямата хуманитарна криза днес е в Йемен. През 2019 г. над 22 милиона души, или 3/4 от населението, се нуждаят от спешна хуманитарна помощ и закрила. Според международната хуманитарна организация „Спасете децата“ около 85 хил. деца под петгодишна възраст може да са починали от глад и болести след избухването на гражданската война в Йемен през 2015 г.

 

По данни на ООН до 2030 г. 167 милиона деца по света ще живеят в състояние на абсолютна бедност, ако не бъдат взети мерки за подобряване на здравето и образованието. Бедността, както и гладът, който тя води със себе си, могат да бъдат изкоренени само когато развитието върви нагоре. Това може да се случи, ако се инвестира в образованието, най-вече това на момичетата и жените.

 

 

Мерки за справяне с бедността

 

Изкореняването на бедността е първата от новите устойчиви цели за развитие. ООН признава, че това е най-голямото глобално предизвикателство пред света днес, както и задължително изискване за устойчиво развитие.

 

Една от инициативите за борба с глада и изхвърлянето на храна е Европейската федерация на хранителните банки, която обединява 240 банки в Европа. През 2018 г. европейските хранителни банки събират 781 000 тона храна, което се равнява на 4,3 милиона дневни хранения, и я предоставят на 45 700 благотворителни организации в полза на 9,3 милиона души. Хранителните банки се обединяват в борбата срещу бедността, изолацията и изхвърлянето на хран, и призовават за солидарност.

 

Банка, която отпуска пари само на бедни

 

Грамин Банк е основана в Бангладеш през 1976 г. Тя работи изключително за бедните, а повечето от кредитополучателите са жени. През 2006 г. получава Нобеловата награда за мир. Целта на програмата е да предоставя финансови услуги на бедните, за да им помогне да си намерят достойно средство за препитание и да осигурят образование за своите деца. Банката отпуска малки безлихвени заеми дори и на просяците.

 

Един от подходите за справяне с бедността е развитието. Нобеловата награда за икономика за 2019 г. е важна, защото насърчава работата в областта на икономиката на развитието. Нужни са всеобщи глобални усилия от учените, политиците и неправителствените организации, за да се намали броя на хората, които живеят в бедност по света.

 

vesti.bg

Коментари

Новини Варна